Oul, găina și economia… privată

Mărturisesc că, prin prisma vârstei la care am ajuns, rar de tot mă hazardez în prejudecăți, în emiteri de opinii până nu văd la lucru faptele. Sau oamenii, după caz. Nu, căci nu e bine să ai prejudecăți, pleci de la premise false și vei acționa în consecință. Dar nu despre asta vorbim azi, ci despre… cum nu susține economia privată (citiți simplu „privatul”) economia statului (citiți simplu „statul” sau „bugetarul”). Nu-s doctor în Economie, nici măcar licențiat, dar am mai aruncat câte un ochi pe studii, pe niște cărticele, pe niște declarații. În timp, nu ieri sau azi. Și toate, dar toate converg în aceeași ideea/direcția: fără o economie privată puternică, consolidată și bine ancorată în piață, economia statului, adică bugetul în sine, nu are viață lungă. Nici ușoară, desigur.


Ei, vine zilele astea Adrian Câciu (despre care nu aveam păreri, deci nici prejudecăți) și-mi spulberă microuniversul meu de idei economice. „Nu se poate spune că salariații de la stat sunt ținuți în spate de mediul privat” spune onor ministrul, cu argumentul că 32% din banii pentru pensii vin… de la bugetri. Dar ce se poate spune, stimabile? Sunt bugetar și eu, dar nici nu mă pot îmbăta cu apă rece. Lucrez și am lucrat și la privat și știu cum se dă peste cap acea entitate să reziste, economic și nu numai. Și știu și cum desconsideră privatul sistemul bugetar, căci nu-s la același nivel talerele… Dar asta e o altă discuție.


În replică, Ionuț Stroe i-a transmis ministrului că lucrurile stau… cam la 180 de grade. Iată declarația acestuia: „Dacă vrem ca statul să aibă bani la buget, pentru salarii sau pensii, trebuie să avem o economie puternică, un mediu privat puternic. Și da, putem să repetăm asta mereu: sistemul privat susține economia, de acolo vin banii. Inclusiv salariile și pensiile angajaților de la stat sunt plătite din bugetul de stat, care înseamnă taxele și contribuțiile tuturor, cetățeni sau firme. (…) PNL a susținut mereu mediul privat și asta s-a văzut în creșterea economică. Este singura formulă care duce la câștig atât pentru angajații și pensionații din privat, cât și pentru angajații și pensionații de la stat. O economie liberă și puternică. (…) O voi spune mereu că marele atu al guvernărilor liberale este acela că economia și mediul de afaceri pot să respire, că antreprenorii nu se mai simt vânați și expuși periodic la pericolul unor noi taxe și impozite. Dacă aici lucrurile merg bine, dacă avem creștere economică, atunci și bugetul se va putea baza pe mai multe resurse. Principiile liberale sunt simple, dar eficiente, pentru că au funcționat: susținerea mediului privat, eliminarea unor impozite absurde și încurajarea investițiilor”.


Vin eu și întreb: o fi mai bine totuși să revin la prejudecăți? Că nu-mi pare ok treaba…

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *