Căderea unui mit: ENERGIA !

  • A fost mare: semifinalistă de cupă europeană anul trecut! A ajuns infimă: retrogradată

În luna aprilie a anului 2015, echipa de baschet Energia scria istorie în Europa. La debut, această echipă a ajuns până într-o semifinală de cupă europeană, EuroChallenge, lucru nemaiîntâlnit în baschetul european. Neşansa a făcut ca oltenii să joace în semifinale cu gazdele turneului final, turcii de la Trabzonspor, însă cumva s-a făcut dreptate iar gorjenii au ocupat locul 3 în cupele europene câştigând finala mică. După fix un an, acelaşi club scria o pagină neagră în istoria baschetului gorjean, retrogradând în eşalonul doi baschetbalistic. O cădere bruscă şi pentru unii de neexplicat. Însă, realist vorbind, o cădere normală după ce principalul finanţator a blocat finanţarea în ultimele patru luni competiţionale. Iubitorii de baschet din Târgu Jiu au rămas doar cu amintirile, însă şi cu o mică speranţă că venirea unor greci care nu au un istoric în investiţii pe plan sportiv ar putea revitaliza un fenomen…

Ce picaj !

Nimeni nu putea anticipa dezastrul Energiei. În 12 luni, acest club a devenit de nerecunoscut, din unul care făcea performanţă în unul falimentar, îngropat în datorii şi care are toate şansele ca în câteva luni să dispară efectiv. S-a ajuns la un cuantum al datoriilor de peste 500 de mii de euro, o cifră ameţitoare ce pare ireală, însă adunate, toate datoriile de la handbal şi baschet dau această sumă colosală. Şi totuşi, de ce s-a ajuns aici? Simplu: managementul a fost unul catastrofal. E foarte uşor să conduci pe banii altora, iar banii veniţi de la CEO (Complexul Energetic Oltenia) erau împrăştiaţi de şefii Energiei. Nu e posibil să dai salarii de 9.000 de euro unui jucător de baschet, în condiţiile în care nici pe la fotbal pe la Pandurii nu se prea găsesc astfel de venituri. Şi nu mai pui că de pe la fotbal mai poţi scoate bani vânzând respectivul jucător pe care îl plăteşti regeşte, în timp ce la baschet doar dai acei bani şi nu încasezi nimic altceva. Salariile la Energia o luaseră razna, şefii uitând care este limita, aşa că atunci când s-a sistat finanţarea au apărut problemele. S-a ajuns într-un punct critic, jucătorii au realizat că nu mai este de stat la Energia, aşa că fiecare a întins-o care încotro a vrut. Energia a rămas doar să facă figuraţie cu un lot de jucători care înainte de acest eveniment nici măcar nu jucau mai mult de 2-3 minute pe meci, iar rezultatele s-au văzut. S-a retrogradat, iar fanii de baschet au rămas cu acel gust amar al neputinţei.

În schimb, cei care au fost părtaşi activi la această „performanţă”, conducătorii au continuat să fie şefi la o echipă fantomă, o echipă ce ar putea reprimită în Liga Naţională din mila Federaţiei. Strict sportiv, nu ar fi în regulă să fi reprimit în prima divizie după ce retrogradezi, însă pentru că la Târgu Jiu acest sport a devenit unui foarte iubit, pentru aceşti fani minunaţi, Federaţia ar putea face o derogare.

Îi salvează grecii?

Dar, marea problemă este finanţarea. Fără bani, Energia şi dacă ar fi reprimită în Liga Naţională din milă, tot nu ar avea viitor. Datoriile sufocă acest club, însă nişte greci, oameni de afaceri au venit în Gorj cu gândul de a prelua Energia. Este şi o vorbă din popor, să nu crezi în cadourile grecilor, aşa că această eventuală venire şi preluare a managementului clubului pare o fantezie. La o adică, ce interes ar avea aceşti greci să preia Energia? Pentru publicitate? Pentru ce? Cine este nebun să vină cu bani de acasă şi să arunce într-o echipă care este străină lor şi care nu poate produce bani!?

Cert este că acei greci salvatori, au venit, s-au pozat, au semnat nişte acte şi au plecat. Nimeni, dar absolut nimeni nu spune care este de fapt interesul acestor greci, şi dacă chiar vor prelua Energia şi cum s-ar face finanţarea!

Şi handbalul e afectat

Dacă din punct de vedere sportiv, cei de la echipa de handbal Energia stau mai bine decât fraţii lor de la secţia de baschet, această echipă tot are şanse să moară. Astfel, chiar dacă echipa de handbal se va salva, aceasta va muri la vară sufocată de datorii. Aşa că sunt toate şansele ca Târgu Jiul să mai piardă o echipă de prima ligă…

Pandurii în corzi

Sistarea finanţării de către CEO a afectat din plin şi echipa de fotbal Pandurii. Cele două milioane de euro pe an care veneau în conturile echipei de fotbal nu au mai venit, iar asta a afectat partea financiară a echipei, ajungându-se la datorii salariale către jucători de peste trei luni de zile. Premianţi din punct de vedere sportiv, cei de la Pandurii au probleme în ceea ce priveşte viitorul pentru că lipsa unui suport financiar de la un membru fondator nu are cum să nu afecteze bunul mers al lucrurilor.

Cosmin BRUJAN

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *