Despre deficit și altele…

Ne captează atenția declarații ale premierului României, Marcel Ciolacu. A fost la Bruxelles cu scopul renegocierii unor treburi extrem de importante pentru evoluția economică și, de ce nu, socială a României. În plus, vă reamintesc că suntem la mai puțin de un an de debutul unor runde electorale aici, pe plaiurile mioritice… Așadar, important ce se petrece pe la noi în perioada asta, cu sau fără binecuvântarea U.E.


Iată o primă declarație: „Mă bucur să constat că Președinta Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, recunoaște #eforturile financiare și logistice uriașe făcute de România pentru a sprijini Ucraina și Republica Moldova.


Contăm pe #sprijinul său pentru țara noastră în privința aderării la Schengen, doamna Metsola fiind unul dintre cei mai mari susținători ai României în acest sens.


Sunt sigur că #împreună vom găsi cele mai bune și eficiente soluții pentru ca proiectul european să își probeze solidaritatea și justețea!”. Nimic despre problemele de deficit etc. Mergem mai departe…
Vine a doua postare pe Facebook a premierului: „Am avut astăzi un dialog normal, constructiv și mai ales consolidat. Am vorbit foarte mult despre #PNRR, despre faptul că România, fără nicio excepție, va implementa toate reformele trecute în PNRR. Am vorbit de modificarea PNRR, dar și despre problema deficitului bugetar.


Toți liderii europeni au transmis mulțumiri pentru efortul depus de #România pentru a susține Ucraina și Republica Moldova. Și aș vrea să le mulțumesc și pe această cale pentru susținerea necondiționată în ceea ce privește aderarea României la Spațiul #Schengen.


Totodată, am anunțat foarte clar că eu #nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou, la o creștere a inflației.


Pe de altă parte, este evident că, în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova, avem influențe bugetare care nu au putut fi prevăzute. Comisia Europeană a înțeles acest context. România este într-un acord de deficit excesiv, după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filozof, au adus România la un deficit de 9,2%. Există însă o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”.


Aici atinge ușor subiectul extrem de sensibil. Na, nu dă detalii tehnice, probabil nici nu e indicat. Cert e una și bună: vom resimți concret, în perioada următoare, ce s-a negociat sau ce ne-au impus cei de la Bruxelles.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *