PORTRET DE ARTIST – IOAN BOCȘA

Ioan Bocsa este un interpret de muzica populara ardeleneasca, profesor universitar si actor originar din Romania.

Ioan Bocsa s-a nascut pe data de 13 decembrie 1947 (inregistrat in 14 decembrie), in localitatea Oarda de Jos, judetul Alba.

Pasiunea pentru muzica a maestrului Bocsa s-a concretizat prin absolvirea Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca in anul 1970.

In 1994 se intoarce pe postul de conferentiar universitar la Modulul de Folclor al aceleiasi academii.

In acelasi timp activeaza si ca presedinte al Fundatiei Culturale TerrArmonia.

In 1988, Ioan Bocsa a aparut pe un prim disc colectiv, alaturi de alti interpreti transilvaneni, iar in 1990 a lansat “Doru’ m-o purtat”, primul sau album individual.

Editarea unui al doilea disc colectiv in 1991 se inscrie printre marile realizari ale sale, intrucat pe acesta figureaza mai multi laureati ai Festivalului “Maria Tanase”.

De aprecierile criticii de specialitate s-a bucurat si urmatorul material discografic, “Dorul meu pe unde trece”, editat in colaborare cu Ana Holdis Pop in 1992.

Un an mai tarziu apare prima caseta cu colinde, urmata de “Buna dimineata, nana”.

Din 1994 materialele sale sunt produse pe caseta si CD si sunt, in ordine, “Colinde si cantece populare romanesti” (1994), “Ana, zorile se varsa” (1997), “Colinde Transilvane” (1998) si “Colinde Transilvane II” (2001).

Artist complex, a jucat si in filmele “Balada pentru Muntii Apuseni” si “Colinde Transilvane”.

Ioan Bocsa s-a facut remarcat in special prin preocuparile sale in domeniul cercetarii, unde are numeroase lucrari de specialitate si culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

Si-a luat doctoratul cu tema “Caracteristici ale colindului de pe valea Muresului Mijlociu”, si este derulator al proiectului PHARE “Colindul Transilvan – element de identitate nationala” si al proiectului UE – Euroart “Ethnos – Mileniul III”.

De asemenea, a coordonat cele doua volume “1484 colinde cu text si melodie”.

Conduce si instruieste Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca Icoane, ansamblu cu caracter de unicat in peisajul folcloric romanesc.

ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *