25 de biserici din Gorj, afectate de cutremure!

O biserică importantă din municipiul Târgu Jiu a suferit avarii grave în urma cutremurelor și are nevoie de o reabilitare generală. Este vorba despre Biserica „Sfinții Voievozi”, aflată în Piața Prefecturii.

Catedrala, considerată monument istoric, a fost construită pe locul unei foste biserici de lemn. Ea este unica din Gorj şi printre puţinele din ţară care, pe tâmpla exterioară, în loc de sfinţi, are pictaţi filozofi, prooroci şi sibile. Aici, s-a făcut o evaluare a pagubelor și specialiștii spun că aceste fisuri apărute în urma seismelor nu pun în pericol structura bisericii. Însă, chiar și așa, pentru reabilitarea ei sunt necesare fonduri considerabile.

Gheorghe Gomoi, preot


Enoriașii spun că vin cu teamă la slujbe.

Cetățean


În urma unei evaluări a situaţiei de pe teren, s-a constatat că 25 de biserici din judeţ au fost afectate de cutremure, identificându-se serioase probleme la structura de rezistenţă, turle, arcade, catapetesme, pictură, clopotniţe şi alte anexe ale acestora. Însă, bisericile nu aparțin de unitățile administrativ-teritoriale, astfel că banii pentru reabilitarea acestora trebuie să vină de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Cristina Cilibiu, prefect de Gorj


Cele mai afectate de seisme au fost bisericile din comuna Arcani. Una dintre ele ar fi propusă pentru demolare. Astfel că, preoţii şi credincioșii de acolo au rămas fără un loc de slujire.

Aristică Coiculescu, primar comuna Arcani


Arhiepiscopia Craiovei a început deja o colectă pentru repararea și susținerea sfintelor lăcașuri.

Aura Pîrvuleț

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *