Zâmbetul tristeții

ionut catrina

Suntem tentați să credem despre noi că avem o viață agitată, o existență la limită. Poate fi adevărat, dacă suntem retrospectivi și sinceri până la capăt. Sigur, fiecare om are o bătălie pe care o poartă, fiecare merge pe un drum de munte, cu suișuri și coborâșuri. Obstacolele din viața noastră sunt mici ori mari, important e că mai mereu le depășim. Nu cunosc mulți oameni care să nu fi încercat măcar să se lupte cu piedicile din viața lor. E aproape în datul firii să încerci să depășești barierele (de indiferent ce natură ar fi ele) din existența ta.


Zilele astea am primit trista veste a dispariției unui om care m-a făcut nu doar să zâmbesc, ci să râd cu toată gura. Moartea lui Matthew Perry m-a lăsat fără cuvinte. Știu, moartea e consecința naturală a vieții, n-ar trebui să fim afectați prea mult de această coordonată obligatorie a existenței. Însă când vine (parcă) prea devreme – ori când atinge umărul unei ființe cu care ai crescut – devine greu suportabilă. De aici șocul, impactul emoțional…


Cunoscut (în special) pentru memorabilul rol al lui Chandler Bing din serialul-fenomen „Friends”, actorul a devenit expresia-standard a unui umor de calitate, ivit ca urmare a unei (auto)ironii atât de fine că aproape o resimți fizic prin toți porii.


Confruntat cu dependența de alcool și diverse droguri ori substanțe/medicamente (Vicodin, Metadonă, amfetamine etc.), „Chandler” (unic în galeria personajelor de comedie) a avut o viață tipic americană, unde dependența și banii reprezintă rețeta „succesului” în calea spre eșec. În plus, actorul a purtat povara unei duble măsuri întreaga sa viață: pe marele ecran, a stârnit mereu hohote de râs, însă universul său interior nu era deloc în concordanță cu starea de bine pe care ne-o transmitea… Zbaterile, durerea, incapacitatea de a depăși anumite obstacole au mers în paralel cu fiecare episod din serial. Au continuat și după 2004, când s-a pus punct acestui show absolut.


Jocul pe scena vieții interpretat de Matthew Perry seamănă până la identitate cu cel personalizat de Robin Williams. Zâmbetul tristeții, i-aș spune…


Rămas bun, Chandler Bing! Acum ți-ai găsit liniștea.

Ionuț Catrina

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *