Viitorul CEO: de la o lună la alta…

Viitorul Complexului Energetic Oltenia este sub semnul întrebării de la o zi la alta. Nu mai îndrăznește nimeni să se gândească la ziua de mâine, darămite la ziua de poimâine. Nu este în joc doar viitorul unei companii energetice pe bază de cărbune, ci viitorul unei regiuni sau al unui județ. Situația de acum, de la Complexul Energetic Oltenia, atârnă de un fir de păr. Nu este vorba de ce vor face anul viitor șefii și angajații companiei, ci doar despre cum va arăta ziua de mâine. Din păcate, ce se întâmplă acum la colosul energetic este „rodul” a ani de zile în care nu s-a făcut nimic pentru viitor, ci numai pentru prezent.


Este o responsabilitate comună a politicienilor și a șefilor companiei energetice. Nu poate să spună cineva că la Complexul Energetic Olenia nu a fost și nu este un management susținut politic. A fost, este și va fi. În funcție de culoarea politică a șefului de la Ministerul Energiei, sunt „așezați” și șefii la Complexul Energetic Oltenia.


Nu a rezistat nimeni în fruntea companiei fără să beneficieze de sprijin din zona politică sau dinspre Ministerul Energiei. Pe undeva, selecția de șefi, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, a fost o mare farsă, o chestiune de fațadă. Este cunoscut faptul că la firmele de recrutare ajungea o listă scurtă. Câteva nume de pe lista scurtă ori erau subliniate, ori lista conținea exact numele directorilor care erau susținuți să ocupe posturile respective.


Politicienii și-au dat seama că selecția de șefi în baza OUG 109 este o treabă formală și chiar s-a încercat la un moment dat scoaterea companiei de pe lista societăților de stat care au conducere dualistă, selectată de o firmă profesionistă și independentă de recrutare. Era și normal să se întâmple lucrul acesta, dat fiind faptul că fiecare guvernare are politici diferite în energie sau în sănătate sau în domeniul economic și financiar, ori chiar în educație. Așadar, era și este nevoie de o asumare clară a conducerii la companiile publice sau la nivelul administrației publice pentru posturile de demnitate publică.


Poate că este prima măsură care trebuie să fie luată de guvernanți în perioada următoare, mai ales dacă va fi gata și strategia energetică națională. Strategia trebuie să fie trecută prin parlament, să fie sprijinită de o majoritate cât mai largă și chiar îmbunătățită de sugestiile celor din Opoziție. Este nevoie de o asumare clară a managementului la Complexul Energetic Oltenia, pentru că urmează luni grele sau ani foarte grei. Se va pune problema existenței companiei și a viitorului județului Gorj din punct de vedere energetic.


Este clar că nu mai e cale de întoarcere la cărbune. Șefii din Ministerul Energiei s-au apucat deja să promită Comisiei Europene închiderea carierelor pe bază de cărbune și a grupurilor pe lignit. Vor mai rămâne doar două la Termocentrala Rovinari. Dar nu vor avea mare efect. Sindicatele spun că pentru cele două grupuri de la Rovinari va mai fi nevoie de doar 2.000 de angajați.


Totul va depinde de investițiile pe care societatea le va implementa în anii următori, așa cum au fost anunțate. Este vorba de grupurile pe gaze naturale și de parcurile fotovoltaice. Problema este că și în județul de baștină al ministrului Energiei, Virgil Popescu, vor fi construite grupuri pe gaze naturale. De unde va veni cota de piață? Sunt și mulți privați care vor să construiască în Gorj parcuri fotovoltaice. Cu siguranță că le vor face înaintea Complexului Energetic Oltenia. Vin vremuri grele pentru CEO, oricum ai privi lucrurile. Este nevoie de șefi foarte buni care să conducă societatea în următorii 5 ani. Cei mai buni din toate timpurile.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *