V-aţi bătut joc…

Campionatul autohton nu trebuia reluat, pentru că nu suntem în stare. Imaginea fotbalului românesc era şifonată şi înainte de pandemie, dar văzând cum au gestionat forurile altor ţări situaţia, spre deosebire de LPF şi FRF, am înţeles de ce au plecat suporterii noştri de pe stadioane. Lipsa de responsabilitate şi frica de a ne asuma nişte măsuri reale au redus un final ce se dorea palpitant la o caricatură. Comedia începe să devină una neagră, căci infectările în rândul fotbaliştilor sunt din ce în ce mai numeroase. Pentru o lună de fotbal, jucătorii, cel puţin la Liga 1, unde au fost o sumedenie de meciuri de disputat, trebuia ţinuţi în cantonament. Cu cinci schimbări disponibile şi cu etape intermediare nu era un sacrificiu enorm nici pentru cluburi, nici pentru sportivi. Dacă unii spun că sănătatea mentală le-ar fi fost afectată, sunt curios cum au stat cu psihicul cei care au intrat în izolare forţată cu tot cu coechipierii infectaţi. Nimeni n-a înţeles însă că o situaţie specială impune măsuri speciale. Hei, dar noi nu suntem în stare să gesionăm nici “normalul”.


Mergând spre stabilirea unei ierarhii, dezastrul e şi mai mare. Minţile luminate ce conduc sportul rege poate realizează, acum, că sistemul play-off/play-out este falimentar. Putem să ne uităm la campionatele din Anglia, Spania, Italia, Germania sau Franţa. De ce oare competiţia este neschimbată aici? Şi dacă tot am vorbit de oamenii extrem de capabili în fruntea Ligii sau Federaţiei, este lăudabil că au pus finala cupei înainte de terminarea sezonului, nu-i aşa? S-a dus pe Apa Sâmbetei şi ultima bruma de corectitudine şi combativitate. Pentru că în fotbalul românesc, ca şi în societate, nu primează profesionalismul sau progresul, ci râca şi miştocăreala. Aşa se întâmplă că patronul FCSB-ului a trimis în teren o echipă de juniori împotriva CFR-ului. O răzbunare, faţă de ce se întâmplase la un meci Craiova – Viitorul de acum câţiva ani. Este dureros să fac aceeaşi paralelă cu fotbalul care contează, dar vedeţi ce-au păţit Bournemouth şi Watford în Marea Birtanie. Ambele formaţii au retrogradat, deşi în ultimele două etape au întâlnit echipe “fără motivaţie”.


Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că pe Arena Naţională se mima fotbalul, echipa lui Cristiano Bergodi a rămas cu un meci mai puţin înainte de duelul decisiv cu trupa lui Dan Petrescu. De ce? Multiple infectări în lotul Astrei, intrat în vacanţă cu mult mai devreme decât trebuia. Intrat în vacanţă deoarece echipa de pe locul trei nu avea licenţă de Europa, deci nu mai juca pentru ceva. Un alt exemplu că sistemul cu play-off nu merge… într-un fotbal şi aşa dărâmat de inechitate şi sfâşiat de compromisuri. Şi atunci, ce era de făcut? Fuga la UEFA!


Să ne reaminim că UTA a apelat deja la TAS pentru că i-au fost înjumătăţite punctele. Arădenii au pierdut, deşi toată lumea recunoaşte că trupa din Banat a fost cea mai dezavantajată de modul cum au decis federalii să continue sezonul. Bâtrânei Doamne i-a trecut glonţul pe la ureche, dar, în cele din urmă, şi-a asigurat promovarea. Halucinant este şi faptul că au existat discuţii ca Liga 1 să aibă 16 echipe chiar din sezonul următor, asta pentru a mai bulversa încă o dată toate competitoarele din primele două eşaloane. A plecat şi “Regele”! Numai suporter să nu fii…

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *