Un haos orchestrat sau ce?

E nebunie în perioada asta. N-am guvern cu acte-n regulă etc. Practic, în termeni pompoși, este „instabilitate politică”. Asta mai lipsea, evident, că altfel… aveam de-aia economică, socială, sanitară. Cum s-ar spune, nu putea lipsi martie din post.


Noul premier desemnat, generalul de armată Nicolae Ciucă, are o sarcină – matematic – imposibilă. Îi sunt necesare 234 de voturi în ziua potențialei învestiri de miercuri. Cum PNL nu avea oricum suficiente voturi – alături de UDMR și minorități –, a mai picat și „cireașa” plecării din grupurile parlamentare ale PNL. Da, încep să dezerteze parlamentari apropiați de Ludovic Orban. Totul sub ideea că noua conducere a PNL nu îi reprezintă pe adevărații liberali. Unde am mai auzit sintagma asta?! A, da, la alți autentici plecați după un alt lider emblematic, Călin Popescu Tăriceanu. Vi-i amintiți pe foștii liberali deveniți ALDE? Eh, am un deja-vu…


Revenind însă la oile noastre, toată lumea se așteaptă – dacă e să se producă vreo surpriză la vot miercuri – să vină ceva de la PSD. Care PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, spune așa: „PSD nu poate vota un guvern minoritar PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie în continuare, fără milă, din veniturile românilor! Nu există niciuna dintre cele 10 măsuri urgente pe care i le-am transmis premierului desemnat. Nu mai măresc deloc #salariulminim, nici măcar cu acel 8% promis de Cîțu după ce s-a văzut cu sindicatele și patronatele. Nu mai cresc deloc #alocațiile copiilor, nici măcar cu unica tranșă de 20% pe care Vîlceanu o anunța acum câteva zile pentru ianuarie 2022. Nu mai majorează deloc #pensiile, nici măcar cu infimul 6% pe care-l anunța cu mândrie Turcan. În schimb, introduc noi taxe pentru românii din Diaspora. Exact acele taxe eliminate de PSD când a fost la guvernare! Mâine, voi propune colegilor din conducerea PSD să decidă votul nostru pentru noul cabinet gândindu-se doar la asta: viața românilor ar deveni și mai grea, dacă acest guvern ar aplica asemenea decizii aberante!” Unde declară asta Marcel Ciolacu, probabil candidatul Stângii cu cele mai mari șanse în 2024 de a fi președintele României? Pe Facebook, unde-i șade bine politicianului neaoș.
Declarația asta, speră liberalii, a fost dată pentru a-i adormi pe social-democrații care cârcoteau. Repet, speră liberalii. Dacă nu va fi așa, Nicolae Ciucă nu are nicio șansă miercuri.


P.S.: Nici URS nu va vota acest guvern minoritar. Deși nu mai candidează Florin Cîțu, iar cei din USR spuneau că vor vota orice guvern fără Cîțu. Se mai schimbă omu’…

Vom vedea.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *