Ultima săptămână de negocieri pentru salarii la CEO

Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia au la dispoziție câteva zile pentru a definitiva negocierile. Sunt negocieri care se vor concretiza printr-un Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă semnat între administrație și sindicate. Discuțiile vor gravita între necesitatea includerii sporurilor și a adaosurilor în salariu, dar și creșterea de venituri la companie. Nu au mai fost obținute creșteri semnificative de lefuri la Complexul Energetic Oltenia din 2019. Anul 2020 a fost pierdut din cauza pandemiei de coronavirus.


Speranțele se leagă de anul 2021, despre care liderii de sindicat spun că va fi cu o majorare de venituri. Aceasta depinde de fondurile care vor fi puse la dispoziție de ministerul de resort. Soluția ar fi fost identificată. Este vorba despre reducerea fondului de salarii ca urmare a șomajului tehnic de anul trecut. Din cauza aceasta, fondul de salarii s-a redus semnificativ. Acum, ministerul Energiei ar putea da banii lipsă și astfel vor putea fi făcute majorări de venituri, pentru că de salarii nu poate fi vorba.
Fie vor fi majorate unele sporuri, ca apoi să fie incluse în salariu, fie va fi majorată o primă. Cert este că legea interzice ca firmele de stat cu pierderi să poată să majoreze lefurile în 2021. Este un anunț public al premierului, care nu vrea ca acolo unde nu există profit să existe creșteri de salarii. Salariile sunt însă una, iar veniturile alta. La venituri intră primele ocazionale, tichetele și alte indemnizații. În acestea se vor putea reflecta creșterile.


Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia așteaptă și scăderea vârstei de pensionare. Acest lucru va fi mai greu de realizat, dat fiind că impactul bugetar este unul semnificativ. Este nevoie de peste 50 de milioane de euro pentru plata contribuțiilor la bugetul de stat. Sunt mii de mineri și energeticieni care au rămas fără grupa de muncă. Unii din cauza sindicatelor și alții din cauza administrației, care nu a mai dorit să achite drepturile oamenilor, deși nu a îmbunătățit condițiile de muncă.
Prin urmare, dacă la nivelul subunităților miniere (în special) nu au fost schimbate în bine condițiile de muncă, atunci care a fost motivația scoaterii grupei de muncă pentru mineri și energeticieni?


Oamenii nu numai că nu lucrează în condții superioare celor din trecut, ci în unele mult mai grele. Stresul este mult mai mare, iar vârsta medie a trecut de 50 de ani. În plus, bolile își spun cuvântul la Complexul Energetic Oltenia. Mai mult de jumătate dintre salariați sunt bolnavi și nu ar mai trebui să activeze în anumite subunități. Compania nu ar mai avea pe cine să trimită la lopată. Sunt destule locuri de muncă unde se lucrează cu mai puțini angajați decât în trecut. Pe unele utilaje, personalul este la jumătate. Alte utilaje sunt trase pe dreapta, iar personalul este plătit în continuare.


În zonele de minerit, planurile de expropriere se mișcă în ritm de melc și durează ani pentru ca o singură carieră să înceapă noi fronturi de lucru. Cert este că, în viitorul imediat apropiat, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ar trebui să fie tot mai prezente în viața companiei și mai ales a salariaților. Este nevoie de protecție socială pentru cei care vor pleca, precum și de condiții mai bune de muncă și salarii bune pentru cei care vor rămâne.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *