Ultima ora: Alte 12 unități din Gorj, afectate serios după cutremure

Comisiile mixte au continuat evaluarea stării tehnice a imobilelor și evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistență la clădirile cu destinație unitate de învățământ din municipiul Târgu Jiu, orașul Tismana și comunele Stănești, Runcu și Arcani.
Astfel, au fost constatate următoarele aspecte:
I. În municipiul Tg-Jiu
1. Grădinița cu Program Normal nr. 20 Tg-Jiu
Fisuri orizontale la nivelul tencuielii și tavan. Fisuri exterioare verticale și la 45o în pereții de rezistență. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
2. Liceul Tehnic „Ion Mincu” Tg-Jiu
Fisură între buiandrug și grindă hol intrare clădire parter și la etajul 1. Fisuri între corpuri de clădire la rosturi tratate necorespunzător. Fisuri la 45° într-un perete despărțitor la etajul 1 între două încăperi. Inspecție extinsă la un perete despărțitor etajul 1 între baie (grup social) și magazie între cabinet de fizică pe latura de N a imobilului, având în vedere fisura între zid la 45°.
3. Liceul Auto „Traian Vuia” Tg-Jiu
Cămin cazare elevi: fisuri între corpuri de clădiri. Fisuri orizontale sub grinzi și zidărie. Rezervor metalic dezafectat la etajul 3 prins în perete. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
4. Școala Gimnazială nr. 7 Tg-Jiu
Fisură a peretelui exterior pe latura N a clădirii. Fisuri interioare de tencuială ale tavanului de lemn și desprindere tencuieli de pe tavane. Desprindere tencuieli soclu. Recomandare: Solicitare Inspecție extinsă.
5. Grădinița cu program prelungit nr.13 Tg-Jiu (strada Siretului, nr.10)
Fisură perete exterior pe verticală și structură de rezistență afectată. Fisuri multiple pe verticală și la 45° a pereților interiori. Recomandare: Solicitare Inspecție extinsă.
6. Grădinița cu program prelungit nr.7 Tg-Jiu (strada Lt.col. Dumitru Petrescu)
Fisuri interioare între tavane și ziduri la nivelul tencuielii. Recomandare: Urmărirea fenomenului și luarea unor decizii ulterioare.
7. Grădinița cu program prelungit Preajba Tg-Jiu (Preajba, nr.67)
Fisuri pereți interiori pe verticală. Recomandare: Restricționarea accesului în zona muzeu și sala spectacole.
8. Școala Gimnazială „Grigore Geamănu” Turcinești
Fisuri ușă acces în balconul clădirii. Fisuri orizontale în zona cancelarie și la o sală de clasă. Fisură la partea superioară a peretelui la camera de proiecție. Fisură orizontală a peretelui dintre cancelarie și camera de proiecție spre amfiteatru.
II. În comuna Stănești
1. Școala Gimnazială Stănești
Corp nr. 1: Fisuri verticale perete, fisuri planșee, fisuri verticale între corpuri de clădire, pereți exteriori și colțuri dislocate. Recomandare: Realizarea inspecție extinsă.
Corp nr. 2: Fisuri pereți exteriori, desprinderi de planșee gipscarton și zidărie, coșuri de fum dezafectate căzute. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
2. Școala Primară Călești
Fisuri ale fundației și pereților exteriori pe latura de Est a amfiteatrului școlii. Recomandare: Inspecție extinsă și interzicerea accesului în amfiteatru și restricționarea accesului în spațiile alăturate.
III. În orașul Tismana:
1. Liceul Tehnologic Tismana
Supraînălțarea clădirii afectată. Corpul A etaj fisură la 45°, afectată structura de rezistență. Recomandare: Expertiză tehnică. Interzicerea utilizării pe latura de Nord la etajul clădirii.
2. Școala Gimnazială Celei, Tismana
Structura de rezistență afectată, pereți transversali deplasați și fisuri multiple pe orizontală și la 45°; desprindere planșeu de zidărie; fisuri pereți exteriori; colț clădire fisurat și deplasat în zona de Nord. Recomandare: Expertiză tehnică. Interzicere utilizare clădire pe latura stângă până la grinda suspendată.
IV. În comuna Arcani:
1. Școala Gimnazială Arcani
Fisuri orizontale, verticale și la 45°, perete între casa scării și sala de clasă P+1; pereți săli de clasă interiori și exteriori grav afectați; structură de rezistență grav afectată. Recomandare: Realizarea unei expertize tehnice, accesul interzis și interzicerea utilizării imobilului.
V. În comuna Runcu:
1. Școala Primară Valea Mare, Comuna Runcu
Structura de rezistență a imobilului afectată. Recomandare: Realizarea unei expertize tehnice. Anexă Magazie lemn a școlii: structură de rezistență a magaziei afectată. Recomandare: interzis utilizarea. Clădire Ateliere școală (Punct Deluț): structura de rezistență a atelierelor afectată.

Pentru siguranța copiilor, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj și a Consiliilor de Administrație a unităților școlare se analizează în acest moment posibilitatea ca, pentru săptămâna 20-24 februarie, să fie organizat în unitățile școlare sau o parte a unităților școlare Programul „Săptămâna Verde” care nu presupune prezența fizică a elevilor în unitățile școlare. Situația unităților școlare care au optat pentru această formă de învățământ urmează să fie comunicată de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj în cel mai scurt timp. Toate comisiile mixte sunt în teren, iar în zilele următoare vor continua activitatea de evaluare a stării tehnice a imobilelor și evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistență la clădirile unde au fost semnalate fisuri, atât la solicitările primite din partea cetățenilor, cât și din partea autorităților locale. După verificările din teren a stării tehnice a imobilelor și evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistență la clădiri, se va efectua evaluarea pagubelor prin comisii, conform prevederilor legale.

Citeste tot articolul pe Read More 

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *