Tabăra cercetașilor din Defileul Jiului

Zilele de 25, 26 și 27 iunie au fost – pentru cercetașii de la Unitatea „General Dragalina” din cadrul „Asociației Cercetașilor Tradiționali” – pline de acțiuni neconvenționale. In minitabăra de vară de trei zile, copiii au realizat o serie de acțiuni recreative, trasee, jocuri în aer liber, jocuri de grup, au învățat cum să protejeze natura, dar mai ales cum să se descurce singuri în împrejurări ce implică și riscuri.


Vremea a fost – în varietatea – ei un partener, astfel că le-a oferit și ploaie, și vânt, și soare. Copiii au învățat cum să monteze un cort, cum să folosească busola, cum să se deplaseze în patrulă și pe patrule, să participe la alarme pe timp de zi, au invatat noțiuni legate de trusa medicală, cum să ghideze un coechipier si multe, foarte multe informații care îi vor ajuta în viață.


Liderii de grup, președintele Asociației Cercetașilor Tradiționali – Daniel Doroghițoiu – si Daniel Dragomir, lupii înțelepți ai grupului, au ghidat lupisorii – căci așa sunt numiți micii cercetași, pui de lup – în diferite serii de activități, lucru ce i-a ajutat pe copii să fie creativi, intuitivi și cât se poate de perspicace în condițiile date de natură și vreme.


Copiii cu varste între 9 si 12 ani au învățat cum să recunoasca ciupercile, au învățat care sunt plantele medicinale, cum arată acestea și la ce sunt folositoare. Au facut trasee spre Sfinxul din zona Lainici si au poposit pentru a-si face adăposturi din crengi și frunze atunci când a apărut primul tunet. Au învățat ca sub stejar niciodată să nu se adăpostească, pentru că e bun conductor de electricitate, dar și că iasca de pe copaci e întrebuințată pentru transportarea focului timp de câteva zile. Au învățat multe lucruri despre păsări și insecte, despre animale salbatice și reptile.


Doamnele biolog de la Parcul Natural „Defileul Jiului” au venit cu filme despre natură și, cu ajutorul unui videoproiector, le-au făcut cunoscute copiilor o serie de informații care le vor fi folositoare în viață.


Nu au lipsit jocurile, competitiile si nici focul de tabără. În ultima zi a taberei, copiii au fost premiați. De asemenea, au primit diplome și unii părinți de cercetași pentru implicarea în activități de grup, deviza cercetașilor fiind „TOȚI PENTRU UNUL ȘI UNUL PENTRU TOȚI”.


Unitatea „General Dragalina” este parte componentă a Asociației Cercetașilor Tradiționali din România, asociație afiliată la W. F. I. S. (World Federation of Independent Scouts). Asociația a luat ființă în anul 2014 și, de atunci și până în present, au fost desfășurate o multitudine de activități, conform statutului și metodologiilor de lucru.


Activitatea desfășurată este o formă de educație informală, conform devizei asociației: „Educație prin aventură”. În fiecare an (cu excepția situațiilor pandemice), au loc o Școală de Vară (tabără) și o Școală de Iarnă – cu durata de 5 zile, întâlniri săptămânale și activități de 1-2 zile.


Pe plan local, Unitatea „General Dragalina” are protocoale de colaborare cu Parcul Național „Defileul Jiului” și cu Clubul Montan „White Wolf” din Baia de Fier.

Miahaela Andreescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *