Stare de inerție la CEO

Este o stare de inerție la Complexul Energetic Oltenia. Lucrurile nu merg parcă din voința șefilor, ci a liniilor 2 și 3. În această perioadă, Complexul Energetic Oltenia a dispus evaluarea bunurilor mobile și imobile ce pot constitui garanție în favoarea statului conform articolului 7, aliniatul 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 21/2022. Actul normativ privește instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA. Compania energetică este beneficiară de câțiva ani de ajutoare financiare de stat. Acestea au fost plătite de Ministerul Finanțelor Publice. Banii au fost virați cu girul Comisiei Europene, în baza unui Plan de restructurare și decarbonare aprobat de structura executivă a Uniunii Europene. Complexul Energetic Oltenia a solicitat acordarea unor ajutoare financiare de la bugetul de stat, pentru că la un moment dat nu a mai avut bani să cumpere certificate de CO2. Prețul acestora a crescut de la un an la altul și era nevoie de sute de milioane de euro anual numai pentru plata taxei de poluare la CEO.


CEO a primit a primit până acum peste un miliard de euro ajutoare de stat pentru certificatele de CO2 În data de 12.04.2023, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2022. Achizițiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piața Primară EEX, Piața Secundară Spot EEX și Bursa Română de Mărfuri. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 96 euro în anul 2023. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Obligativitatea achiziționarii în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. CE Oltenia a respectat în fiecare an termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. „Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1,5 miliarde de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.


Pentru a scoate CEO din inerție, un deputat de Gorj, Claudiu Manta, solicită declanșarea rapidă a unui proces de selecție pentru Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Recent, a fost numit noul Consiliu de Supraveghere al companiei energetice. Din Directoratul CEO fac parte, cu mandate pe durată scurtă, următoarele persoane: Plaveti Iulius-Dan, Trufelea Constantin-Cosmin, Bălășoiu Ion și Popescu Constantin. Consiliul de Supraveghere ar trebui să fie cel care va angaja o companie de recrutare pentru viitorii membri ai Directoratrului CEO, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.


Complexul Energetic Oltenia are de implementat un Plan de restructurare și mai ales de realizat noi capacități de producție. Este vorba de 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri mari pe gaze naturale. Unul va fi la Termocentrala de la Ișalnița și altul la Termocentrala de la Turceni. Acestea din urmă ar trebui să fie puse în funcțiune în 2026. Dar chiar actuala conducere a recunoscut că este o întârziere de cel puțin un an în implementarea noilor proiecte.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *