Încep anul cu o mare dezamăgire în plan politico-instituțional. Mai acum vreo 4-5 luni, ne promitea Florin Cîțu, pe atunci doar ministru al Finanțelor Publice, că vom avea buget național aprobat, validat și toate cele la jumătatea lunii ianuarie. M-ar fi bucurat asta, ar fi fost un soi de premieră a ultimilor 10-12 ani. Zicea dumnealui că nu e niciun impediment în realizarea acestei chestiuni, că e o treabă tehnică realizabilă etc. Ete că trecură lunile, intrarăm în 2021, Florin Cîțu e premier cu acte-n regulă (în ciuda frustrării lui Orban!), dar bugetul nu prea se întrezărește la orizont. La cum merge treaba prin ministere, prin guvern și prin parlament, nu văd ședința de validare din partea parlamentarilor mai devreme de prima parte a lui martie. Abia ulterior vin ședințele județene, locale de aprobare a bugetului… Cale lungă, moșer, cale lungă! Problema mea e alta: îmi amintesc ca ieri cum erau blamate guvernele/guvernările anterioare că prin aprilie/mai se aprobau bugetele național și locale. Dar acum e altceva, nu sunt chestiuni similare, știu.
Am așteptări mari, vă mărturisesc, și de la specialiștii PLUS de la Sănătate și Justiție. Vlad Voiculescu și Stelian Ion, opțiunile USR-PLUS pe domeniile aminite, trebuie să rezolve crizele din aceste compartimente vitale ale unei bune funcționări a statului. Promiteau cei de la USR-PLUS că Sănătatea poate fi reformată din temelii, că Justiția trebuie să se schimbe radical. Sunt un realist și admit că încă le acord timp. Deși sunt sceptic că pot – și dacă ar vrea cu adevărat – să rezolve zbaterile celor două sisteme. De ce? Simplu: sistemele – adică oamenii din ele – sunt refractare la transformarea radicală, din temelii. Bine, și celelalte sisteme sunt la fel…
Dacă lucrurile merg ok, factorul politic decident trebuie să redeschidă școlile. Nu dezvolt avantajele revenirii la școală a elevilor și studenților, mi-ar lua prea mult. Într-o oarecare măsură, această decizie poate fi influențată și de numărul persoanelor din sistem vaccinate, iar aici… lucrurile nu stau bine: circa 40% din rândul personalului didactic, didactic-auxiliar și nedidactic refuză vaccinarea. O parte din vină o au și guvernanții, care nu au știut/nu știu să explice suficient avantajele vaccinării. Asta pe fondul unei propagande pe față a celor interesați să nu se vaccineze lumea… Nu e păcat să mai stăm în starea asta anormală doar din cauză că autoritățile nu știu să prezinte niște lucruri cum trebuie? Lași teorii cretine ale conspirației să crească fantastic, apoi te plângi că lumea nu se vaccinează…
Ionuț Catrina