An de cumpănă pentru CEO, din cauza certificatelor de CO2

Va fi un an de cumpănă pentru Complexul Energetic Oltenia, din cauza creșterii prețului la certificatele de CO2. Prețul se îndreaptă cu pași repezi către 35 de euro. Și se estimează că taxa de poluare va continua să se majoreze. Acest lucru este explicabil, având în vedere că toate companiile energetice au intrat pe ultima sută de metri în privința achitării taxei de poluare.


Sunt așa-numitele certificate de CO2. Acestea sunt cumpărate de către companiile care poluează. În baza principiului comunitar „poluatorul plătește”, taxa de poluare are de fapt rolul de a reduce cât mai mult activitatea companiilor care utilizează combustibili fosili pentru producerea de energie electrică.


Este cazul Complexului Energetic Oltenia, care utilizează cărbune pentru producerea de energie. Mai sunt și companiile energetice care folosesc gaze naturale. Taxa de poluare este însă mai mică decât la cărbune, având în vedere că sunt emanate mult mai puține noxe. În fapt, proprietarii de termocentrale pe gaze naturale sunt avantajați pentru că trebuie să cumpere mult mai puține certificate de CO2.


Complexul Energetic Oltenia a produs anul trecut peste 8 terawați și va achita certificate de CO2 la cantitatea de energie amintită. Intenția administrației a fost să realizeze o producție de peste 11 terawați. Din cauza lipsei de cerere de energie pe bază de cărbune, producția prognozată nu a mai putut fi realizată. Partea bună este că vor fi mai puține certificate de CO2 de plătit. Cu toate acestea, dacă prețul va continua să se majoreze, atunci și acest avantaj al unei producții mai mici de curent electric va dispărea. Cine își va mai putea permite să achite un preț care tinde să treacă de 40 de euro/certificat?


CEO depinde de cât de repede va primi suma de 240 de milioane de euro de la bugetul de stat, prin Trezorerie. Este o sumă care ar trebui să acopere costurile cu certificatele de CO2. Dacă banii vor veni în această lună, sunt șanse ca administrația colosului energetic să se încadreze cu suma de 240 de milioane de euro. Dacă se va mai așepta cu virarea banilor de către Ministerul Finanțelor, atunci riscurile sunt foarte mari. În mod cert, Complexul Energetic Oltenia va înregistra din nou pierderi, având în vedere situația prețului la tona de dioxid de carbon.


În fapt, va fi nevoie ca până în 2025 compania să beneficieze de ajutoare de stat pentru achitarea certificatelor de CO2. Este singura variantă în care societatea va putea să reziste pe piața de energie. Rămâne de văzut și ce se va întâmpla cu veniturile salariaților în acest an și în anii următori. Este clar că aproape jumătate din cifra de afaceri este cheltuită la CEO pe certificatele de CO2.


Dacă nu ar veni banii din împrumut, atunci compania ar fi în situația de a-și închide porțile. Ce se va întâmpla cu veniturile angajaților în condițiile volatilității prețului la taxa de poluare? Este greu de estimat cum se vor prezenta sindicatele în fața administrației și ce bonusuri vor cere anul acesta. Intenția asumată deja public de sindicate este să se acorde în 2021 tuturor minerilor și energeticienilor o majorare de salarii care să acopere măcar inflația. Se anunță negocieri foarte dure din acest punct de vedere între sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia. Avantajul sindicatelor ar fi ca negocierile să fie demarate cât mai repede.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *