Sindicatele din CEO nu renunță la proteste, dar nici nu supără pe nimeni

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu renunță la protestele pentru scăderea vârstei de pensionare, dar nici nu sperie pe nimeni cu pichetările. Astfel, continuă la Târgu Jiu protestele minierilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Circa 100 de persoane se vor afla în Piața Prefecturii din Târgu Jiu și la începutul lunii noiembrie, pentru a cere aplicarea Legii 197 din 2021 privind scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia.


Acțiunea de pichetare a Prefecturii Gorj (zona portdrapel, lângă ieșirea din strada Crișan) este organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie, precum și, între orele 17.00-18.00, pe platoul din fața Casei de Cultură din municipiul Motru, organizată de un membru al Sindicatului Mine Energie Jilț-Turceni.


Adunările publice între orele solicitate au fost avizate favorabil conform prevederilor legale de către Comisia constituită în baza Legii 60/1991 Republicată, iar organizatorii vor lua măsuri pentru respectarea prevederilor legale în vigoare, limitând numărul de participanți de maximum 100 de persoane și cu purtarea măștii de protecție.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.


Jandarmii gorjeni vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, pentru protecția participanților și pentru prevenirea și combaterea incidentelor care ar putea să afecteze climatul de ordine și siguranță publică, vor relaționa prin echipele de dialog cu organizatorii pentru a se asigura măsuri pentru siguranța și sănătatea protestatarilor, dar și a celorlalți cetățeni.


Se semnează Actul Adițional la CEO


Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia vor semna, tot la început de noiembrie, Actul Adițional numărul 6 la Contractul Colectiv de Muncă. La finalul săptămânii trecute a avut loc o nouă o ședință a Comisiei de Negociere. După mai multe ore de negocieri, s-a stabilit că nu mai sunt impedimente pentru a nu fi semnat documentul respectiv.


Astfel, liderii din cele patru federații reprezentative vor semna, alături de conducerea companiei, Actul Adițional prin care sunt introduse condiții speciale de muncă la Complexul Energetic Oltenia. Peste 9.000 de angajați ai companiei vor beneficia de condiții speciale de muncă. Angajatorul va achita contribuțiile aferente grupei de muncă respective, începând cu jumătatea lunii august.


Legea nu a mai fost aplicată până acum pentru că sindicatele au dorit ca toți angajații din Complexul Energetic Oltenia să beneficieze de condiții speciale de muncă. Nu s-a putut pentru că legea este destinată salariaților din sectorul direct productiv. CEO nu mai are mulți ani de activitate în această formulă, iar sindicatele au dorit o protecție pentru toți angajații.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *