Schimbarea schimbării

Florin Cîțu, încă președinte al Senatului (deci, al doilea om în stat!), nu mai este, de sâmbătă, președinte al PNL, întărindu-mi ideea că este aproape imposibil să nu fie probleme dacă, simultan, un om nu e și președinte de partid, și premier. Am mai scris pe tema asta, iată că am din nou dreptate.


Spicuind din declarațiile lui Cîțu date presei sâmbătă, când a demisionat, reies lucruri interesante, dar totuși extrem de previzibile. Așadar, iată ce ne transmite fostul premier și președinte de partid: „Toți colegii am pornit la drum cu aceleași obiective. Se pare că eu am rămas fidel principiilor liberale (…) Niciodată nu poți să fii singur când ești înconjurat de principii și valori liberale. Așa am intrat în politică și așa voi rămâne mereu.

Oamenii vin și pleacă. Principiile și valorile liberale rămân întotdeauna lângă mine. (…) Întotdeauna să ne păstrăm principiile și valorile liberale și atunci vom fi puternici. În momentul în care abdicăm și ne ducem în spatele populismelor, acelor măsuri doar pentru a avea o liniște…Știți că era un președinte, Ion Iliescu, care voia liniște, atunci veți vedea că lucrurile se vor înrăutăți. Cu colegii mei aș fi vrut o discuție serioasă. Poate le-a lipsit curajul”.


În replică la demisia lui Cîțu avem așa: o declarație seacă a purtătorului de cuvânt al liberalilor și vreo două-trei vorbe ale noii echipe câștigătoare. Să le luăm pe rând: „Majoritatea membrilor Biroului Executiv și a președinților Birourilor Politice Județene apreciază că Partidul Național Liberal are nevoie de un management politic mai eficient în relația cu organizațiile teritoriale. Scopul organizațiilor județene este optimizarea coordonării și îndeplinirea programului de guvernare asumat de PNL, cu un premier din partea PNL. Necesitatea unei schimbări se impune și datorită contextului geostrategic, existând situații când o decizie administrativă are nevoie de o susținere politică rapidă. O situație de criză impune măsuri de criză, așa cum a fost nevoie ca România să aibă o majoritate parlamentară solidă, care să consolideze abordările responsabile și să prevină riscul unei crize politice artificiale” – a declarat Ionuț Stroe.


Președinte interimar, până la alegerea unui președinte statutar, a fost desemnat Gheorghe Flutur, în vreme ce interimatul în funcția de secretar-general al PNL va fi asigurat de Lucian Bode. Care ne transmite așa: „Îmi doresc un leadership adevărat, orientat spre viitor, într-un context intern şi internaţional extrem, extrem de complicat. Îmi doresc o soluţie responsabilă, nu una superfluă, în aceste vremuri tulburi, pe care le traversăm cu toţi. Într-un cuvânt, îmi doresc moderaţie, îmi doresc echilibru, nu pariuri riscante”. Interesantă ideea…


Cel mai probabil, viitorul președinte de partid va fi Nicolae Ciucă. Cutuma „premier – președinte de partid”, remember? Vedem pe 10 aprilie.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *