Scandal cu investițiile CEO

Un nou scandal legat de noile investiții de la Complexul Energetic Oltenia a izbucnit în mediul politic. Pesedistul Constantin Ștefan duce ștafeta din acest punct de vedere pe de o parte, iar pe de altă parte Ion Iordache, șeful PNL Gorj. Problema principală este reprezentată de întârzierea implementării noilor proiecte. Pesediștii arată cu degetul către liberali care ar asigura în momentul de față managementul la CEO.


Constantin Ștefan, secretar de stat din Ministerul Energiei, a anunțat că proiectele Complexului Energetic Oltenia sunt întârziate în ceea ce privește implementarea. Întârzierea comunicată oficial chiar de Complexul Energetic Oltenia este de circa un an, însă Constantin Ștefan susține că ar fi în realitate o întârziere de doi ani de zile. Planul de restructurare al CEO ar trebui să fie renegociat de urgență cu specialiștii Comisiei Europene, este de părere secretarul de stat. Conform Planului de restructurare a CEO, compania trebuie să construiască 8 parcuri fotovoltaice până în 2024 și 2 grupuri pe gaze naturale până în 2026.


„În raportul de analiză (privind corelarea Planului de Restructurare al CE Oltenia cu PNRR C6 Energie) pe care, personal, l-am elaborat la solicitarea fostului ministru în luna aprilie 2023, pe baza datelor furnizate și de CE Oltenia, a rezultat faptul că termenele asumate inițial (iunie 2026) de punere în funcțiune a noilor capacități energetice au fost modificate și există deja o întârziere majoră de cel puțin 1 an și jumătate, după cum urmează: noul termen pentru cei 475 MW pe gaz la Turceni – decembrie 2027; noul termen pentru cei 850 MW pe gaz la Ișalnița – fără dată certă avansată de CE Oltenia.Am semnalat fostului ministru Virgil Popescu, la momentul depunerii acestui raport, respectiv luna mai 2023, că este necesară revizuirea și renegocierea Planului de Restructurare și PNRR C6 Energie, având la bază întârzierea implementării proiectelor noi de la CE Oltenia, proiecte strategice și cu impact major în siguranța Sistemului Energetic Național!”, conform lui Constantin Ștefan.


Secretarul de stat este de părere că raportările CEO către Comisia Europeană trebuie să includă întârzierea reală. Constantin Ștefan a solicitat actualizarea datelor. „Solicit pe această cale ca la momentul raportării periodice, la 6 luni, a analizei privind stadiul implementării Planului de Restructurare, conducerea CE Oltenia să dea dovadă de responsabilitate și corectitudine prin respectarea realității, dat fiind faptul că, de la momentul redactării raportului antemenționat – aprilie 2023 și până în prezent, au mai trecut 3 luni. Prin urmare, întârzierea de ”doar câteva luni” despre care domnul Plaveti face vorbire, este în realitate, deocamdată, de aproximativ 2 ani, respectiv anul 2028 pentru Turceni, iar pentru Ișalnița nu există un termen asumat și realist. Subliniez că din discuțiile purtate cu factorii decidenți, în baza analizei efectuate, se arată disponibilitatea de a efectua pașii necesari către Comisia Europeană pentru decalarea Planului de Restructurare al CE Oltenia și renegocierea PNRR C6 Energie, având ca justificare inclusiv întârzierea termenelor de punere în funcțiune a noilor capacități de producție. Țin să avertizez conducerea CE Oltenia că dacă, prin raportarea către Comisia Europeană a stadiului implementării Planului de Restructurare, va furniza date nereale despre termenele de punere în funcțiune a noilor proiecte, altfel de cum au fost expuse în raportul de analiză din mai 2023, va periclita șansa Guvernului de a iniția negocierile cu Comisia Europeană în scopul revizuirii Planului de Restructurare al CE Oltenia, și stopării închiderii actualelor grupuri energetice pe cărbune, cel puțin până la punerea în funcțiune a noilor capacități energetice pe gaz. Cred cu tărie că grupurile energetice pe cărbune trebuie sa fie folosite în continuare luând exemplul Germaniei, Bulgariei și altor state europene care au apelat la aceste capacități pentru ieșirea din criză și relansarea economiei”, conform lui Constantin Ștefan, fost director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.


Este de amintit că liberalul Daniel Burlan, director de vânzări al CEO, a declarat că la ultima raportate făcută către Comisia Europeană a fost anunțată o întârziere de un singur an în ceea ce privește implementarea Planului de restructurare.


Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *