S-au semnat primele contracte din cadrul PTJ. Număr mare de proiecte depuse în Gorj

Au fost semnate primele contracte din cadrul Programului pentru Tranziție Justă. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că investițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă a regiunii noastre.


“Interesul pentru finanțare este semnificativ, dovadă fiind cele 194 de proiecte depuse în Dolj și 158 de proiecte depuse în Gorj, iar valoarea însumată a acestora este dublă față de valoarea alocată inițial pe această măsură”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene.


Cosmin Popescu a declarat că fondurile sunt foarte necesare pentru diversificarea economică a județului.


“Au fost semnate primele contracte aferente Fondului de Tranziție Justă, primele cinci contracte care au fost transmise către Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, proiecte care au fost depuse în luna decembrie, odată cu deschiderea acestui fond important pentru județul nostru. Din discuțiile purtate cu ministrul Câciu a reieșit că vor accelera procesul de semnare pentru că s-a văzut apetitul mediului de afaceri local de a depune proiecte, fiind o alocare de 180 de milioane de euro. Și această solicitare a depășit cu 60% alocarea inițială.
De asemenea, foarte important, ministrul Câciu ne-a comunicat că la nivelul Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, a supracontractat astfel încât toate proiectele depuse să fie finanțate. Este o veste importantă pentru noi, pentru că avem nevoie de aceste fonduri pentru diversificarea economică a județului Gorj și, cu siguranță, nu ne vom opri aici, pentru că vom începe negocierile cu Comisia Europeană, astfel încât din anul 2026 să beneficiem de noi sume pentru dezvoltarea economică. De asemenea, ministrul Câciu ne-a comunicat că în maxim două săptămâni de zile va fi deschis apelul pentru microîntreprinderi, aștepat de mediul de afaceri local, cu un grant de până la 300 de mii de euro și, de asemenea, în luna iulie, start-up-urile, pentru că la fel, sunt 49 de milioane de euro destinate start-up-urilor și pe care mulți dintre gorjeni îl așteaptă”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj.


Răspunsul mediului de afaceri a fost unul îmbucurător, iar președintele de la Consiliul Județean a vorbit despre importanța investitorilor într-o perioadă vitală pentru regiune.


“Vreau să le mulțumesc pentru că au avut încredere în acest program, au avut încredere în echipa Consiliului Județean, au depus proiecte, proiectele sunt importante, viabile, sunt proiecte mature. Cota de cofinanțare pe care fiecare proiect a depus-o a depășit 50%, ceea ce înseamnă că își doresc ca aceste proiecte să dezvolte, să creeze noi locuri de muncă, astfel încât afacerile să fie viabile pe termen lung”, a mai spus președintele Cosmin Popescu.

Cătălin Pasăre

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *