Roșii gigant în grădina unor gorjeni. Ce au făcut ca să aibă o asemenea recoltă!

Surpriză de proporții în grădina unor rovinăreni. Au recoltat vara aceasta roșii care cântăresc chiar și peste 600 de grame pe bucată. Și nu este un caz singular, în fiecare an au parte de astfel de surprize. Cei care se ocupă de plantarea, îngrijirea și urmărirea acestor culturi, soții Marius și Ileana Dănciulescu, spun că „de vină” pentru acest fenomen sunt semințele pe care le folosesc de fiecare dată, care au fost păstrate din moși-strămoși.

Alina POPESCU

Ileana și Marius Dănciulescu dețin o mică grădină în Pojogeni, sat care aparține orașului Târgu Cărbunești. Cei doi soți locuiesc în Rovinari și din primavară până în toamnă străbat zeci de kilometri săptămânal pentru a îngriji zarzavaturile. Și anul acesta, la fel ca în fiecare an, recolta de roșii a fost una surprinzătoare. Roșiile s-au dezvoltat atât de mult încât aproape fiecare legumă cântărește câteva sute de grame, iar în unele cazuri ajunge să cântărească aproape un kilogram. „Avem o grădină la Pojogeni. Noi stăm la Rovinari și mă duc o data pe săptămână ca să le îngrijesc. Acolo este casa socrilor mei, dar au murit și nu mai stă nimeni acolo. Este o grădină micuță, cred că în jur de 60-70 de cuiburi de roșii avem. În fiecare an plantăm. Anul acesta cea mai mai mare a avut 600 și ceva de grame. Anul trecut au fost și mai mari, am avut de 700 de grame, aproape 800. Asta datorită semințelor care sunt bune, le-am moștenit de la bunici. Ținem de pe un an pe altul. Sunt foarte gustoase, excelente. Nu le-am dat cu chimicale, sunt naturale, naturale”, a declarat Marius Dănciulescu.

Marius Dănciulescu are 41 de ani iar împreună cu șoția sa Ileana au un băiețel de aproape 10 anișori. Atunci când nu grădinărește, domnul Marius lucrează ca instalator la Minprest Serv Rovinari, la Mentenanță.

Cultura de anul acesta, compromisă

Cultura de roșii de anul acesta s-a mănit, spune Marius Dănciulescu. Ultimele roșii gigant le-a cules din grădină în urmă cu câteva zile. „S-au mănit, n-a plouat zilele acestea deloc, au dat doar câteva picături acolo. Și așa s-au uscat mare parte dintre ele. Multe au căzut pe jos, s-au stricat. S-a les praful de ele. Nici de semințe nu știu dacă pot să opresc. Fac rost, le-am dat și vecinilor, au plantat și ei, și tot voi avea roșii ca acestea și la anul. Pentru la iarnă am reușit să facem câteva borcane de bulion, pe multe le-am mâncat proaspete”, a explicat Marius Dănciulescu.

Roșiile gigant, vedete pe facebook

Soții Dănciulescu au publicat pe rețelele de socializare fotografii cu roșiile gigant obținute din grădina proprie. Astfel, au primit aprecieri pentru recolta lor și din partea prietenilor virtuali.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *