Prime și restructurări la CEO

Complexul Energetic Oltenia se scufundă pe de o parte și face cheltuieli pentru bonusurile angajaților pe de altă parte. Astfel, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia(CEO) vor încasa încă un bonus. Este vorba de încă o primă de ziua meseriei. Pe 20 iulie este marcată Ziua Energeticianului. Sfântul Ilie este ocrotitorul angajaților din termocentrale și din sistemul energetic. Angajații Complexului Energetic Oltenia, companie aflată în restructurare, vor încasa o primă în valoare de 3.000 de lei brut fiecare. Valoarea netă a bonusului este de peste 1.700 de lei. Prima a fost negociată între sindicate și administrație. A fost semnat un Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Anul trecut, cuantumul primei a fost de 1.500 de lei. Prima va fi acordată în jurul datei de 18 iulie. An de an primele se negociează între sindicate și administrație și sunt majorate. La nivelul companiei sunt acordate și prime de Paște și Crăciun, precum și o cotă de combustibil.


Cu toate că se acordă periodic prime de mii de lei, Complexul Energetic Oltenia a primit ajutoare de stat de peste un miliard de lei. Banii au fost acordați pentru plata certificatelor de CO2. În schimbul ajutoarelor financiare de stat, România s-a obligat în fața Comisiei Europene să restructureze din temelii Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Planul de restructurare al CEO prevede închiderea de grupuri energetice și de cariere miniere. Din 10 cariere miniere, în 2026 vor mai rămâne 4 subunități. De asemenea, tot în 2026 vor mai rămâne 3 grupuri energetice, din 5 câte mai există în momentul de față. Tot până în anul 2026, când trebuie finalizat Planul de restructurare, Complexul Energetic Oltenia va trebui să mai rămâne cu numai 4.500 de angajați. În momentul de față, compania energetică are peste 10.000 de salariați. În același timp, colosul energetic și-a propus să construiască până în 2024 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale. Dar sunt mari întârzieri legat de noile investiții.


Fosta sucursală a Complexului Energetic Oltenia își face grup pe gaze naturale înaintea CEO. Spre deosebire de Complexul Energetic Oltenia, pentru Termocentrala Craiova 2 a fost semnat deja acordul de finanțare pentru proiectul „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”. Această finanțare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – măsura de investiții I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată numărul 2. Valoarea proiectului este de 1.280.727.485 lei fără TVA, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate din PNRR 825.820.244,59 lei fără TVA. Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficiență, de 295 MW, care va înlocui actualele capacități energetice existente, care funcționează pe cărbune. La CEO se propune construirea unui grup pe gaze naturale la Turceni și unul la Ișalnița, precum și 8 parcuri fotovoltaice, dar sunt întârzieri majore în ceea ce privește implementarea noilor investiții. Au fost deja depășite termenele din Planul de restructurare al CEO.


Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *