PORTRET DE ARTIST – NICOLAE BOTGROS

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (azi Republica Moldova), într-o familie de lăutari.
Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.
La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său, Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban.
Treptat, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.
Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de Iluminare Culturală. Aici, pentru prima dată, a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Tot aici, Nicolae Botgros a întâlnit-o pe Lidia Bejenaru, cu care s-a căsătorit când ambii aveau câte 19 ani. Au un singur copil, interpretul de muzică populară Cornel Botgros.


Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.
Orchestra Naţională de Muzică Populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S..S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.
Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”.


Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. În 2010, formația „Lăutarii” şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.
De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar 2 albume pentru sine şi aceasta pe lîngă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreţii de muzică populară. O valoare culturală, a dus faima orchestrei „Lăutarii” nu doar peste ţări, ci şi peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc în anul 2002.


În 2014, Botgros a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria B – „Muzică”, în calitatea sa de director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”.
Nicolae Botgros ştie a mînui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcuşul viorii, demonstrînd măiestrie şi talent în tot ceea ce face.

Adelin Logofetescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *