PORTRET DE ARTIST – MIOARA VELICU

Mioara Velicu (n. 19 octombrie 1944 în satul Ireasca, comuna Gohor, județul Tecuci, acum județul Galați) este o interpretă de muzică populară. Și-a început cariera artistică în anul 1963. Interpreta din zonă a dovedit o mare dragoste pentru folclor prin activitatea desfășurată.

A fost căsătorită cu fostul campion olimpic și mondial de lupte greco-romane Nicolae Martinescu (din 1972 până la 1 aprilie 2013).
Una dintre cele mai interesante personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, Mioara Velicu este originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva cântărețe recunoscute ale localității. Manifestând de timpuriu aptitudini muzicale deosebite, dublate și de o voce remarcabilă, în jurul vârstei de 20 de ani devine solistă a ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați. Rămâne aici doar un an, continuându-și ascensiunea artistică în cadrul orchestrei „Trandafir de la Moldova” din Vaslui, a cărui solista va fi între anii 1964 și 1980.


Între timp, turneele în țară, înregistrările de radio și televiziune îi aduc, odată cu consacrarea pe plan național, și angajarea, între anii 1980 și 1996, la unul dintre ansamblurile de primă mărime ale țarii, ansamblul „Ciocârlia” din București, al Ministerului de Interne. Este remarcabilă, de la debut și până în prezent, ținuta sa artistică echilibrată, în permanentă raportare la valorile tradiționale ale cântecului popular românesc și într-o constantă ascensiune, pe drumul performanței artistice.


Performanță ce se realizează pe de o parte în plan repertorial, prin abordarea unei game tot mai bogate de registre expresive ale cântecului popular, pe de alta în plan vocal și tehnico-interpretativ, această voce, de excepțională frumusețe și cu totul originală prin culoarea sa bogată în rezonanțe grave, fiind pusă în valoare de către interpretă cu o virtuozitate și o agilitate ce rivalizează cu aceea a instrumentiștilor populari.


Stăpânirea deplină a tehnicilor vocale și a resurselor expresive specifice cântării populare și libertatea deplină de exprimare pe care i-o dă ea interpretei, favorizează cu atât mai mult împlinirea artei sale în plan emoțional, forța comunicării prin care Mioara Velicu reușește să dezvăluie un tip de sensibilitate cu totul aparte, atingând toate extremele trăirilor sufletești, de la expresiv sau nostalgic și până la exuberant, găsind inflexiuni vocale potrivite atât pentru cântecul de înstrăinare cât și pentru debordanta strigătură de joc, ori pentru versul plin de umor al cântecului de lume și petrecere.

Adelin Logofetescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *