PORTRET DE ARTIST – ILEANA SĂRĂROIU

Ileana Sărăroiu s-a născut la 25 septembrie 1936, în satul Valea Voievozilor, Dâmbovița, pe numele ei real Elena Sărăroiu, a fost o interpretă română de muzică populară, romanțe și muzică ușoară.


La vârsta de 11 ani urca pe scena căminului cultural din satul natal pentru ca mai târziu să cânte la Casa Culturala din Târgoviște. Muzica a fost dragostea artistei, a iubit-o atât de mult încât i-a închinat toată viața.


Vocea artistei Ileana Sărăroiu a fost remarcata de Benone Sinulescu. El a fost primul artist care i-a descoperit talentul și care a susținut-o: “I-am dat primele cântece cu care s-a lansat: “Ți-o părea puiule bine” și “Satule, vatră frumoasă”.


După absolvirea Școlii Populare de Artă din Târgoviște, Ileana Sărăroiu ajunge la București unde lucrează în cadrul teatrului “Ion Vasilescu”, apoi în Ansamblul de Cântece și Dansuri al Direcției Generale a Serviciului Muncii, Ansamblul Aviației și din 1964 în Ansamblul “Ciocârlia”.


Prima imprimare a artistei Ileana Sărăroiu are loc tot în anul 1964 Radio București, urmată doi ani mai târziu de lansarea primul său disc Electrecord. Dăruirea totala, personalitatea uluitoare la care se adaugă o tehnica vocală de excepție i-au permis artistei să abordeze genuri muzicale diverse: romanțe, cântece populare, cântece de petrecere și muzică ușoară.


Datorită vocii sale excepționale artista Ileana Sărăroiu ajunge să susțină numeroase turnee atât în țară cât și înafara granițelor, mai ales în Israel.


Maria Tănase, Maria Lătărețu și Ileana Sărăroiu alcătuiesc trioul etern al muzicii populare românești, trio ce nu va putea fi egalat niciodată. Interpretele preferate ale artistei, cele care au inspirat-o, au fost Maria Tănase, Ioana Radu și Rodica Bujor.


Artista Ileana Sărăroiu moare la vârsta de 42 de ani, în timpul unei nunți la Călărași, din cauza unui accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din București.
A rămas în memoria tuturor ca Regina cântecului de cârciumă.


ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *