PORTRET DE ARTIST – Gică Cristea

S-a născut la data de 14 august 1937 în satul Mărgineanu, comuna Mihăilești, județul Buzău, într-o familie de lăutari (bunicul fiind violonist, tatăl violonist și un unchi de-al acestuia fiind violonist și acordeonist). Începe să cânte lături de aceștia, încă de la 9 ani, la petreceri nunți sau botezuri.


În anul 1968 realizează primele înregistrări la Radio, avându-l dirijor pe concert maestrul de atunci Constantin Mirea. În același an este angajat ca solist instrumentist la Orchestra „Slănicul” din Buzău. În această perioadă continuă colaborările cu Radio România realizând înregistrări și sub bagheta lui Ionel Banu și Radu Voinescu.


În 1975 se mută împreună cu familia în București, devenind dirijorul Orchestrei de muzică populară a Ansamblului Trustului IV Construcții din București.


Între 1977 și 1985 înregistrează două LP-uri la casa de discuri Electrecord cu orchestrele Paraschiv Oprea, respectiv Ion Albeșteanu.


Este solicitat să cânte de către Tudor Vornicu în emisiunea TV „Album duminical” și în „Viața satului”. Gică Cristea este solicitat să participe în calitate de acompaniator și solist la realizarea unor înregistrări la Radio și la Electrecord de către interpreții cu care colabora în diferite spectacole și concerte (Ileana Ciuculete, Elena Lefescu-Breazu sau Nicolae Oprișan).
Moare în anul 2004 la București.

ADELIN LOGOFETESCU

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *