Nu trebuie să fii specialist (în economie, micro ssau macroeconomie) să constați că iei lunar, cu aceeași sumă (să spunem 100 de lei) din ce în ce mai puține produse – ori în cantitate mai mică acele produse – din magazine. De cele mai multe ori, cauza acestei scăderi este inflația, un complex fenomen economic, despre care speram să fi auzit doar în cărți. Doar că istoria povestește multe, iar Germania interbelică ori Iugoslavia finalului de deceniu 8 din secolul/mileniul trecut arată cât de cruntă poate fi inflația.
Legat de acest subiect care face prețurile să tot crească, iar puterea românilor să tot scadă, apare declarația – în urmă cu vreo 3-4 zile – a premierului României, Marcel Ciolacu. Concret, spune așa domnul prim-ministru: „INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a prețurilor la energie și gaze, criza energetică și războiul au împins inflația până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflației au avut succes.
Ne-am angajat în Programul de Guvernare că vom coopera cu BNR în lupta cu creșterea prețurilor și că vom reface puterea de cumpărare a românilor și competitivitatea companiilor strategice din economie și a IMM-urilor care produc aici, în România.
Schema de plafonare/reglementare la energie și gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum și pachetele consistente de stimulare economică și investiții publice sunt doar câteva măsuri gândite și implementate în lupta cu prețurile si reducerea importurilor.
Vom continua până la îndeplinirea angajamentului asumat în Programul de Guvernare – reducerea inflației la nivelul de 8% până în decembrie 2023.
Obiectivul final al politicilor economice promovate de noi este creșterea nivelului de trai al populației, prin management macroeconomic sustenabil, lupta cu prețurile și producție, investiții și creare de locuri de muncă plătite decent aici, în România”.
O fi un început de mai bine? O fi o cosmetizare a situației economice? Vom vedea.
Ionuț Catrina