Poate CEO să modifice Planul de restructurare?

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia trebuie să fie modificat în ceea ce privește termenele de conformare. Este vorba de datele de închidere a unor capacități de producere a energiei pe bază de cărbune, precum și a unor cariere miniere. De asemenea, nici investițiile noi nu vor putea să fie finalizate la datele stabilite acum, adică până în anul 2026. Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia(CEO), Daniel Burlan, a declarat că Planul de restructurare și decarbonare al companiei este întârziat de la implementare cu un an. Prin urmare, acesta ar trebui să fie prelungit cu încă un an.

Termenul final de implementare este 1 ianuarie 2026, însă există întârzieri, în ceea ce privește noile proiecte de investiții. Noul termen ar trebui să fie 1 ianuarie 2027. „Sunt motive obiective care au condus la o întârziere de circa un an. Prin urmare, este necesară o prelungire cu un an a Planului de restructurare. Adică în loc de 1 ianuarie 2026 și fie 1 ianuarie 2027. Au fost probleme obiective în ceea ce privește derularea negocierilor cu partenerii și înființarea firmelor mixte. Avem constituite 9 din cele 10 firme. A mai rămas de înființat firma care va construi un grup pe gaze la Ișalniția cu ALRO în parteneriat. Noi vom face demersuri pe lângă Ministerul Energiei pentru prelungirea cu un an a Planului și Ministerul Energiei va trebui să facă același lucru pe lângă Comisia Europeană”, a declarat Daniel Burlan, fost președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Celealalte investiții noi presupun înființarea a 8 parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale la Turceni.


Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. În acest sens a fost aprobată componența Comisiei de analiză a documentelor elaborate de către consultant. Este vorba de: elementele de fezabilitate, evaluarea autorizată a aportului CE Oltenia, proiectul de Acord al Acționarilor și negocierea documentelor tranzacției cu investitorii selectați. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.


De asemenea, societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.


CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *