Planul de restructurare al CEO, sub semnul întrebării

Planul de restructurare al CEO este sub semnul întrebării. Sunt întârzieri majore în ceea ce privește implementarea Planului de restructurare la Complexul Energetic Oltenia. Nu sunt respectate nici obiectivele privind restructurarea, nici componenta investiții. Complexul Energetic Oltenia se află în situația de a implementa un Plan de restructurare și decarbonare. Momentan este cel mai mare angajator din Gorj și din Oltenia, cu peste 10.000 de salariați. Situația se va schimba până la începutul anului 2026, când vor mai rămâne în jur de 4.500 de angajați. Activitatea de producere a energie pe bază de cărbune va fi restrânsă. De la 1 ianuarie 2026 vor mai rămâne trei grupuri pe cărbune și patru cariere miniere. Toate vor fi însă în rezervă. Nu se știe ce cum vor funcționa capacitățile în rezervă și de unde va mai avea încasări Complexul Energetic Oltenia, mai ales că sunt întârzieri majore în ceea ce privește noile investiții: două grupuri pe gaze naturale și 8 parcuri fotovoltaice.


Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.


CEO face pași și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.
CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024. CEO va construi alături de ALRO un grup pe gaze naturale la Ișalnița. Acest lucru a primit aviz din partea Consiliului Concurenței.


Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al Planului de Restructurare a CE Oltenia, pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul total de restructurare de 3,94 miliarde euro.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *