Pestera Muierilor, un loc ce nu trebuie ratat!

Peştera Muierii, unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din judetul Gorj.

Aceasta se găseşte pe raza comunei Baia de Fier, chiar in pântecul masivului calcaros, lângă râul Galbenul la o altitudine de aproximativ 700 de metri.

La baza denumirii peşterii cu apelativul ‘a Muierilor’ se află două legende:

Prima spune că, în trecut atunci cand bărbaţii plecau să apere ţara de străinii răuvoitori, femeile luau în grabă copiii si bătrânii pentru a se adăposti în peşteră, pe atunci numai de ei ştiută, unde ramaneau ascunşi până la trecerea nenorocirilor care se abăteau asupra lor.

A doua versiune susţine că denumirea de Peştera Muierilor ar veni de la faptul că in zilele uscate de secetă, femeile se aşezau să toarcă lângă gura cavităţii, unde aerul ce răbufnea din interiorul ei le-ar fi uşurat mult munca de răsucit a firului.

Unii susţin că obişnuiau să pătrundă chiar şi mai spre interior, în gurile cu apă, unde puneau inul şi cânepa la topit.

Peştera are o lungime de aproximativ 3600 de metri şi este prima peşteră electrificată din Romania, intre anii 1963-1978, ceea ce a transformat-o în cel mai popular şi vizitat obiectiv speologic din ţara noastră.

Una dintre principalele atracţii a peşterii este Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei.

Celelalte încăperi ale peşterii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stăncii Însângerate denumită aşa datorită scurgerilor oxidului de fier.

În Cupola Înaltă de 17 m întălnim o colonie de lilieci.

Alte atracţii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.

În Galeria Urşilor a fost găsit un adevarat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice si mistreţi.

În Sala Musteriană au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre.

Programul este destul de flexibil mai ales pe timpul verii zilnic între orele 9:00-20:00 (ultima intrare facându-se la ora 19.00).

Iarna, între 1 octombrie – 1 mai, programul este zilnic 9:00-17:00 (ultima intrare fiind ora 16.00).

Se intră doar din oră în oră, la fix, în grup însoţit de ghizi.

Parcurgerea peşterii durează cam o oră, cu multe porţiuni în care se merge ghemuit, tavanul fiind la mai puţin de 1 metru faţă de pământ.

Iar preţul este unul nesemnificativ atunci când vine vorba îmbogaţirea bagajului de cunoştinţe pe care de altfel il vom purta cu noi toată viaţă.

Anamaria GIUREA

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *