Negocieri pentru ce s-o mai putea pe final de companie

Continuă negocierile pentru încă un Contract Colectiv de Muncă la Complexul Energetic Oltenia. Și săptămâna aceasta este programată o ședință a Comisiei de Negociere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Sindicatele și adiminstrația Complexului Energetic Oltenia se întâlnesc de regulă la sediul Sucursalei Minere din Târgu Jiu. Pe ordinea de zi va fi, în următoarea perioadă, și un subiect dedicat uniformizării sporurilor acordate salariaților din diferite subunități și sucursale. Negocierile se vor concentra ulterior pe prevederile din Contractul Colectiv de Muncă. Acesta va trebui să fie gata până pe 14 martie. Va fi depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj pentru înregistrare. Documentul va fi valabil doi ani. Actualul Contract Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia expiră pe 1 aprilie 2022.


Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia organizează și ei proteste săptămâna aceasta în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Va fi însă ultimul protest de luna aceasta organizat de sindicatele din cadrul companiei energetice. Liderii au luat decizia ca în următoarele două săptămâni să nu mai aducă oameni în Piața Prefecturii. Motivul este legat de sărbătorile de început de martie, dedicate primăverii și femeii și faptului că va fi amenajată o zonă comercială în centrul municipiului. Prin urmare, zeci de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia se vor mai afla doar marți în Piața Prefecturii pentru a cere scăderea vârstei de pensionare la companie


Compania este în pragul restructurării


Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia încearcă să obțină cât se poate de mult pentru că sunt ultimii ani de existență a companiei la un asemenea nivel și cu un număr atât de mare de salariați, peste 11.000.
Complexul Energetic Oltenia produce energie pe bază de lignit, însă pregătește implementarea unui Plan de restructurare și decarbonare pentru perioada 2022 – 2026. Planul propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala Turceni și la Termocentrala Ișalnița. De asemenea, se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 700 MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții. Pot participa și investitori străini.


Pentru cele 10 proiecte vor fi 10 firme mixte sau mai puține, în funcție de ce investitori vor rămâne în urma selecției care va fi realizată de Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul unei firme de consultanță. După selecția investitorilor, se va trece la înființarea noilor companii.


Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița.


Planul trebuie să fie implementat până în anul 2026. Va fi anul la care vor înceta ajutoarele financiare de la bugetul de stat pentru Complexul Energetic Oltena. Ajutoarele vor fi în principal pentru investiții și mai ales pentru plata certificatelor de CO2.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *