Mănăstirea “Dealul Mare”

Sfânta Mănăstire ‘Dealul Mare’, se află la 65 km de Târgu-Jiu, spre Filiaşi, la vest de satul Gârbov, comuna Turceni, în vârful culmii Dealul Mare, denumită popular ‘Cioaca lui Surcel’.

Ca un străjer la graniţa dintre cele două comune, înconjurată de păduri seculare, veghează asupra împrejurimilor ocrotindu-le, iradiind duh de linişte şi de pace din mireasma rugăciunilor ce se înalţă zi şi noapte spre slava cerească”.

Este ctitoria vrednicului de amintire Constantin Săvoiu, membru al Divanului ad-hoc, care a votat Unirea de la 1859 şi senator al judeţului Mehedinţi.

A decedat în exil la Viena în 1878, iar trupul neînsufleţit a fost adus în ţară şi se află în racla din cavoul de sub sfântul lăcaş, împreună cu osemintele altor membri ai familiei.

Constantin Săvoiu a ctitorit sapte biserici, printre care si Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Jiu, precum şi Şcoala nr. 8 din acest municipiu, rămânându-i vie amintirea în memoria urmaşilor, şi mai mult numele lui este scris în ceruri ca ctitor de lăcaşuri sfinte.

Mănăstirea are două hramuri:

Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai).

Datorită vitregiilor timpului, în 1962 mănăstirea a fost închisă, iar ultimii monahi vieţuitori au fost nevoiţi să plece la alte mănăstiri.

De la 1 februarie 1992 Mitropolia Olteniei a redeschis acest lacaş monahal cu vieţuitoare de la Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ din Strâmba-Jiu.

Totodată au început şi lucrările de reconstrucţie a caselor ruinate, de consolidare a bisericii, ce cuprindea nu numai altarul şi naosul, precum şi construcţia pronaosului şi pridvorul, lucrări ce s-au executat până în anul 2001.

Genul arhitectural şi pictura aparţin stilului clasic italian, iar cel care a realizat decoraţiunile interioare este renumitul pictor bănăţean Nicolae Popescu, din Timişoara, pe care Constantin Săvoiu îl cunoscuse la Viena, când pictorul studia la Theresianum.

În următorii ani se intenţionează pictarea întregii biserici în stil bizantin, precum şi construcţia noului corp de chilii.

Toate aceste lucrări au facut din Mănastirea Dealul Mare o încântătoare aşezare monahală.

Anamaria Giurea

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *