Mânăstirea ” Cămărășeasca „, un adevarat loc de taină și de rugăciune

Anual sute de credincioși trec pragul acestei mânăstiri închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul.

Mânăstirea ” Cămărășeasca „, este asezată pe malul drept al râului Gilort, la o distanță de numai un kilometru și jumătate nord-est de orașul Târgu –Cărbunești.

Așezământul monahal este vechi de aproape 250 de ani și era folosit ca fortăreaţă împotriva cotropitorilor şi ca loc pentru refugierea boierilor, când erau atacaţi de turci sau haiduci.

Lăcaşul este împărţit în pronaos, naos şi altar.

Pronaosul este despărţit de naos printr-un zid gros. Naosul are forma pătrată, cu două obside laterale. Pridvorul stă aşezat pe stâlpi ornamentaţi din piatră, cu arcade în formă de semicerc, în stil brâncovenesc.

Faţada pridvorului înfăţişează scene cu raiul şi cu iadul. Sus, pe boltă, în dreapta, este Sfântul Ioan Botezătorul şi, în stânga, Mântuitorul Iisus Hristos, iar între ei, pe arcadă, e pictată Sfânta Treime. Tot în pridvor mai sunt două alte portrete, al lui Toma Cămărăşescu şi al soţiei sale.

Mânăstirea a fost ridicată în anul 1780 de către Polcovnicul Mihail Colțescu, în timpul domniei voievodului Alexandru Ipsilanti, lucru menționat și în pisania ce este așezată deasupra ușii de intrare din pridvorul bisericii.

Se spune că din pronaos pornea un tunel subteran prin care se putea ajunge pe malul drept al Gilortului dacă situația impunea acest lucru. Acest tunel s-a surpat în anul 1946.

În anul 1920 mânăstirea a fost declarată monument istoric, în urma vizitei lui Nicolae Iorga, care a fost impresionat de tezaurul său artistic.

În anul 1994 a fost reînființată Mânăstirea Ioan Botezătorul – Cămărășeasca, care atunci se afla într-o stare deplorabilă.

Anamaria Giurea

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *