Mai mulți bani pentru societățile mixte ale CEO

Complexul Energetic Oltenia va aloca mai mulți bani pentru înființarea societăților mixte. Este cazul companiilor constituite de Complexul Energetic Oltenia și compania OMW Petrom, pentru construirea de parcuri fotovoltaice. Cele două companii și-au propus să realizeze împreună patru parcuri fotovoltaice până în anul 2024. Au fost înființate patru societăți mixte, însă Complexul Energetic Oltenia și-a dat seama că valoarea capitalului social este derizorie și a decis să crească nivelul contribuției proprii. Aceeași sumă va fi achitată și de OMW Petrom. Firma petrolieră ar fi avut acces la cele patru investiții în schimbul unor contribuții nesemnificative. Astfel, pentru Societatea Parc Fotovoltaic lșalnița SA acționarul Societatea Cornplexul Energetic Oltenia va asigura o finanțare de 1.195.000 lei, reprezentând aport în numerar la capitalul social, în urma căruia participația Societății Cornplexul Energetic Oltenia S.A la capitalul social al Parc Fotovoltaic Ișalnița SA. se va majora. CEO va deține 119.500 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei per acțiune, urrnând ca aportul la capitalul social al Societății să se facă în numerar, în cote egale, de către cei doi acționari, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și OMV Petrom SA.


La fel ca la societatea care va construi parcul fotovoltaic de la Ișalnița, va fi majorat în cote egale și capitalul social la Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Tismana I SA, respectiv la Solarist Tismana 2 SA. Nivelul total al capitalului social pentru cele patru firme va ajunge la peste 10 milioane de lei, respectiv 2 milioane de euro, adică o contribuție de un milion de lei pentru fiecare din cei doi mari investitori – CEO și OMW. Complexul Energetic Oltenia și-a mai propus în Planul de restructurare să construiască alte patru parcuri fotovoltaice și o centrală pe gaze naturale alături de Tinmar Energy. Cele patru parcuri fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril din carierele miniere, respectiv pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale. Centrala pe gaze naturale a CEO – Tinmar va fi construită la Termocentrala de la Turceni.


De asemenea, va fi constituită în perioada următoare societatea mixtă care va realiza grupul energetic pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de cea mai mare investiție pe gaze naturale de la compania energetică. Astfel, din noua societate vor face parte Complexul Energetic Oltenia, pe de o parte, și compania ALRO, pe de altă parte. Investitorul a rezultat în urma unui proces de selecție cu depunere de oferte. Grupul energetic va fi realizat la Termocentrala de la Ișalnița. Va avea o capacitate de 850 de MW. Va înlocui grupurile 7 și 8 pe lignit de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Aceasta va funcționa exclusiv pe gaze naturale, din 2026. Toate investițiile, respectiv 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale sunt cuprinse în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.


Problema este că Planul de restructurare și decarbonare a fost întârziat de criza energetică și de războiul din Ucraina. Anumite termene au fost decalate. Este vorba de cele care vizează închiderea de capacități de producere a energiei electtrice pe bază de cărbune și de reducerea numărului de salariați. Cele mai mari întârzieri sunt însă la cel mai important capitol, respectiv cel dedicat investițiilor noi. Complexul Energetic Oltenia va trebui să construiască parcurile fotovoltaice până anul viitor și grupurile pe gaze naturale până la finalul anului 2026. Nu se știe dacă vor putea fi respectate aceste termene.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *