Mai mult despre pensionări decât despre viitorul CEO

Filiala pe lignit, care urmează să fie înființată la nivelul Complexului Energetic Oltenia(CEO), va prelua mii de angajați din companie. Angajații care vor fi preluați de viitoarea filială pe lignit din care Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de aceleași drepturi ca personalul care va fi păstrat la companie. Vor fi aplicate prevederile din Contractul Colectiv de Muncă semnat între sindicatele și administrația din compania energetică. Problema este că și sindicatele vor avea oamenii împărțiți între Complexul Energetic Oltenia și viitoarea filială. Va fi analizată propunerea Directoratuluiprivind constituirea filialei pe lignit. Compania are acum 10.000 de angajați, din care 6.000 lucrează în sectorul minier și peste 3.000 în termocentrale. Se adaugă și personalul TESA, circa o mie de persoane. Nimeni nu se grăbește să înființeze însă filiala.


Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, nu este obligatoriu ca filiala să funcționeze din acest an. „Este important de știut că pentru muncitorii care vor ajunge să lucreze la filiala pe lignit se va aplica un contract colectiv de muncă similar ca la Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, chiar dacă va fi stabilită înființarea filialei în ședința de la începutul lunii august nu este obligatoriu ca să funcționeze imediat. Planul de restructurare prevede că această filială pe lignit să înceapă să funcționeze, începând cu anul 2026. În viitoarea filială pe lignit vor intra toate carierele miniere care vor mai rămâne, grupurile energetice. Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu sediile. Va achiziționa energie electrică de la filiala pe lignit și va face un coș comun cu energia pe gaze naturale și fotovoltaică de care va dispune la societățile mixte. Totul este stabilit în Planul de restructurare și decarbonare.”, a declarat Daniel Burlan, fostul președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.


În rest, există o preocupare mai mare cu pensionările, decât cu viitorul companiei energetice, în rândul sândicatelor. Astfel, pensionările de la Complexul Energetic Oltenia vor fi din nou în atenția sindicatelor. Federaţia Naţională a Muncii organizează miercuri, 30 august la Târgu Jiu, la Restaurantul Bulevard, de la ora 09,00 la 14,00 noi întâlniri cu apărători din cabinetele de avocatură, privind Legile 74 şi 197, precum și pe recalcularea pensiilor.


Minerii, energeticienii și foştii salariaţi din unităţile prestatoare vor fi chemaţi să vină cu câte o copie după cartea de muncă, decizia de pensionare carte de identitate și, eventual, adeverinţe cu câştigurile obţinute. De asemenea, vor fi prezenți expropriaţii din zonă (titulari şi/sau moştenitori de drept) care nu au fost despăgubiţi pentru terenurile afectate de minerit și termocentrale. Întâlnirile cu avocații vor continua și în săptămânile următoare.


Așadar, preocuparea mai mare este pentru cei care vor pleca din companie și mai puțin față de cei care vor rămâne în CEO. Mai sunt salariați care au nevoie de 5 sau 10 ani până la pensionare. Aceștia nu par interesați că viitorul lor este incert și nu se știe cât timp vor mai avea locuri de muncă. S-a intrat într-o letargie la Complexul Energetic Oltenia, atât în ceea ce privește sindicatele, cât și administrația colosului energetic.


Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *