Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia revin în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Săptămâna aceasta va fi reluată acțiunea de pichetare a sediului Prefecturii Gorj. În jur de 100 de persoane vor fi prezente în zilele de marți și joi în centrul municipiului Târgu Jiu.
Federația Națională Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Națională Petrol Energie cer modificarea Legii 197, care scade vârsta de pensionare cu 13 ani la companiile energetice precum Complexul Energetic Oltenia. Legea nu se aplică însă retroactiv și este nevoie de modificarea legislației actuale. De altfel, cererile depuse de angajații Complexului Energetic Oltenia au început să fie respinse de casele de pensii. Astfel, pentru cei care vor să iasă la pensie, Legea 197 este ciumă. Pentru personalul care mai are ani buni până la pensionare, legea le face dreptate pentru că le recunoaște condițiile foarte grele de muncă.
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia au pus la punct Actul Adițional la Contractul Colectiv de Muncă cu privire la acordarea condițiilor speciale de muncă. Liderii de sindicat care sunt membri în Comisia de Negociere a CCM au intrat în posesia listelor întocmite de administrație cu toate categoriile de salariați care vor beneficia de condiții speciale. Peste 80% dintre salariații Complexului Energtic Oltenia vor fi incluși la condiții speciale de muncă, în baza Legii 179. Au fost stabilite diferite procente de calcul pentru contribuțiile care vor fi achitate de către companie. Procentele sunt în funcție de tipul și locul de muncă, adică între 50 și 80.
Sunt și muncitori care vor primi un procent de 100. Este vorba de lucrătorii care își desfășoară activitatea numai la exterior, precum mecanici, conducători formații de lucru, electricieni sau mașiniști.
Liderii de sindicat vor să verifice dacă anumte categorii de lucrător nu vor rămâne în afara listelor și acest lucru va fi remediat înainte de semnarea Actului Adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Documentul va fi redactat și semnat la începutul acestei săptămâni, după care va fi depus pentru înregistrare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.
Este un moment destul de dificil pentru angajații Complexului Energetic Oltenia care aveau așteptări mari de la Legea 197. Sunt muncitori trecuți de 52 de ani care sperau că vor putea să se pensioneze foarte rapid în baza noii legi. Nu este așa, dat fiind faptul că legea nu este deloc luată în calcul la casele de pensii. Se fac verificări tot pe actuala lege și este foarte clar că nu are cum să fie scos cineva la pensie la 52 de ani. Mai este necesară o condiție de 25 de ani vechime în domenul energetic și un stagiu de cotizare de 30 de ani.
Chiar ș conducerea Complexului Energetic Oltenia a admis faptul că persoanele care se așteptau să se pensioneze nu mai au niciun fel de tragere de inimă la locul de muncă și încă mai speră că vor ieși la pensie, așa cum li se promitea. Nu se știe însă cât de repede va putea fi modifcată legea, în așa fel încât să se poată aplica și pentru trecut. Este vorba de perioada de după 2001. Pe legea actuală, angajații ies la pensie la 57 de ani și nu la 52 de ani. Prin urmare, mai au de așteptat foarte mulți ani. Adică 5 ani care ar putea să însemne transformarea totală a Complexului Energetic Oltenia. Dacă va fi aplicat programul de restructurare, oamenii oricum vor fi scoși sub o formă sau alta din companie.
Andrei Merfu