Jumătate din mineritul din CEO va dispărea

Jumătate din mineritul din Gorj va dispărea în următorii 5 ani. Astfel, Carierele Husnicioara, Peșteana și Lupoaia vor fi închise; astfel, producția de cărbune va fi concentrată în cele 4 perimetre miniere rămase (Rosia, Tismana – Pinoasa, Jilț, Rosiuța).Producția de cărbune se va stabiliza începând cu anul 2026 la aproximativ 10 milioane de tone annual. După implementarea planului de restructurare, reducerea totală de personal din activitățile energetic și miniere va fi de aproximativ 4,473 de angajați, reprezentând o reducere de aproximativ 40% față de numărul total de angajați din 2020. Începand cu anul 2026, activitatea se va desfasura in 3 bazine miniere: Rovinari, Jilț si Motru. Acestea sunt principalele coordonate ale restructurării mineritului la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Este nevoie de un Plan de restructurare pentru ca societatea să reziste și în anii următori.

Care sunt punctele slabe ale CEO


Societatea generează pierderi recurente din activitatea de exploatare, făcând dificilă implementarea programelor proprii de retehnologizare/reorganizare. Cărbunele folosit drept combustibil, deși din surse proprii, generează o mare cantitate de CO2, ceea ce implică costuri suplimentare pentru achiziția de certificate CO2. Costul certificatelor CO2 (pondere în cifra de afaceri: 45% în 2019 și 41% în 2018) nu este recuperate în prețul de vânzare a energiei electrice. Costul personalului este ridicat în comparație cu competitorii direcți din industria de energie (2019: CEO 32%, Hidroelectrica 9%, Nuclearelectrica 18%). În plus, vârsta medie a personalului (aproape de 50 de ani) și localizarea acestuia într-o zonă cu tradiție de minerit și cu dezvoltare industrial redusă, face dificilă reconversia personalului redundant. Activitatea de minerit și tipul de combustibil folosit în producerea energiei electrice (cărbunele) face ca productivitatea per angajat să fie redusă comparativ cu piața energetică (RON per angajat în 2019: CEO 252 , Hidroelectrica 1,269, Nuclearelectrica 1,105). Există întârzieri în realizarea programului de producție în zona de minerit din cauza dificultăților în procesul de expropriere, cauzate de pretențiile materiale ale persoanelor expropriate peste cele stabilite prin lege. Există o tehnologie cu randament scăzut pentru capacitățile de producție existente.

Ce investiții ar trebui să se facă?


Planul de decarbonare care urmează să fie implementat în perioada 2021-2026 presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energiere generabilă și cu gaze în portofoliul companiei: Construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725 MW, după cum urmează: – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari; – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni; – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Ișalnița; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară la carieraTismana; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară la cariera Tismana 2; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară la cariera Pinoasa; Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară la Bohorel; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară la Rovinari Est; – Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la SE Turceni; – Construcția unei central electrice de circa 475 MW pe gaz natural la SE Turceni; – Construcția unei central electrice de circa 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița.
Intenția CE Oltenia și a statului roman este să finanțeze Planul de decarbonare din Fondul de modernizare prevăzut la articolul 10d din Directiva 2018/410/UE de modificare a Directivei 2003/87/CE – EUETS.

Capacitatea totală instalată de producție energie electric va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 53% din total capacitate. Emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 tCO2/ MWh în 2020 la 0.74 tCO2/ MWh începând cu anul 2025, atingând 0.51 tCO2/ MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de ~38%.


Cu acest Plan de restructurare va dispărea jumătate din minerit, fără plan va dispărea compania cu totul, spun șefii CEO…

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *