Suntem nevoiți să tragem un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru bunurile și chiar viețile oamenilor.
În ultimele 72 de ore sute de pompieri și alte forțe complementare (personal SVSU, pădurari, cetățeni etc.) au fost solicitate pentru stingerea 21 de incendii de vegetație uscată și litieră, în localitățile Grădiștea, Lungești, Popești (3), Bărbătești, Roșiile (2), Bujoreni, Tetoiu, Mateești, Grădinari, Drăgoești, Olanu, Roești, Băbeni, Băile Olănești, Budești, Râmnicu Vâlcea și Zătreni (2).
Două case, cinci anexe gospodărești și cel puțin 200 de hectare de teren au fost mistuite.
Cu incendiile de vegetație nu e de joacă!
Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge la pierderea de vieți sau la distrugerea de bunuri!
În calea focului, animale precum aricii, iepurii și broaștele țestoase, des întâlnite de pompieri pe timpul intervențiilor, nu au forță să se salveze și cad pradă flăcărilor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona afectată se află locuințe.
În plus, din cauza acestor intervenții, echipajele de pompieri sunt dislocate în zone greu accesibile, riscând să ajungă cu dificultate înapoi în orașe, în cazul producerii unei situații de amploare.