Începe sărbătoarea tradițională „Urcatul oilor la munte” în orașul Novaci

În orașul Novaci, vestita serbare câmpenească „Urcatul oilor la munte” constituie un punct de referință în calendarul cultural local, marcând începutul sezonului pastoral. Prevăzut să aibă loc pe 19 Mai, acest eveniment aduce împreună comunitatea și vizitatorii pentru a celebra o tradiție cu semnificații profunde, ancorată în modul de viață pastoral al zonei.


Pregătirile pentru „Urcatul oilor la munte” încep cu mult înainte de data stabilită, implicând atât comunitatea locală, cât și pe cele din împrejurimi. Se acordă o atenție deosebită pregătirii oilor, selecționării ciobanilor și a juneților care vor participa la urcuș, precum și amenajării locului de desfășurare a ceremoniei. De asemenea, se pregătesc produsele tradiționale specifice, care vor fi expuse și oferite spre degustare participanților și vizitatorilor, adăugând astfel o dimensiune gastronomică evenimentului.


Obiceiul ”Urcatul oilor la munte” 2024, se va desfășura în felul următor. Sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 18.00, pe scena din Dumbrava Hirișești un ”popas folcloric”, destinat atât unor tinere talente, cât și unor soliști și instrumențisti consacrați, iar duminică, 19 mai 2024 începând cu ora 10.00 paradă a portului, cântecului și dansului popular, tot pe scena din Dumbrava Hirișești.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *