Încă mai sunt bani la CEO

Mai sunt bani la Complexul Energetic Oltenia, cu toate că firma este în restructurări. Potrivit reprezentanților sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia, economia la fondul de salarii a ajuns la 2.682 de lei net pentru fiecare salariat. Este o sumă mai mare decât prima pe care minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia au primit-o de Crăciun. Astfel, la Complexul Energetic Oltenia anul începe cu un bonus important. Nu va fi ultimul, având în vedere că anul trecut compania energetică a fost exceptată prin Memorandum de la aplicarea măsurilor de austeritate în ceea ce privește bonurile de masă și voucherele de vacanță. Astfel, valoarea unui tichet de masă la CEO a rămas și în 2024 la 35 de lei și va fi majorată în curând la 40 de lei. Cel mai important beneficiu se referă la valoarea unui voucher de vacanță. În loc de valoarea plafonată la 1.600 de lei net, la Complexul Energetic Oltenia valoarea netă a unui voucher de vacanță va fi în 2024 de 3.300 de lei. Suma va fi actualizată în funcție de valoarea brută a salariului minim pe economie. De altfel, minerii și energeticienii din Oltenia se află între categoriile de angajați care primesc voucherul de vacanță cu valoarea cea mai ridicată din țară. CEO a încheiat ultimii doi ani pe profit și se află în restructurare.


Sunt bani și pentru prestatorii CEO. Complexul Energetic Oltenia alocă în continuare milioane de euro pentru serviciile de pază a bunurilor și a persoanelor. Potrivit reprezentanților companiei energetice, a fost alocată suma de peste 6 milioane de lei, fără TVA pentru achiziția de servicii de pază a bunurilor și a persoanelor. Contractul de peste 1,2 milioane de euro este împărțit în patru loturi. Toate contractele vor fi încheiate pentru 13 luni. Primul lot prevede asigurarea de servicii de pază la sediile Complexului Energetic Oltenia de pe raza municipiului Târgu Jiu, precum și la sediul Sucursalei Miniere din centrul orașului. Bugetul pentru lotul numărul 1 este de peste 540.000 de lei. Lotul al doilea prevede un buget de 2,5 milioane de lei pentru servicii de pază la Unitatea Minieră de Cariere Jilț. De asemenea, a fost aprobat un buget de 1,9 milioane de lei pentru paza obiectivelor de la Cariera Minieră Husnicioara, din județul Mehedinți. Unitatea minieră respectivă este în curs de închidere și personalul urmează să fie transferat la alte subunități miniere, însă de pe raza județului Gorj.


Cel mai interesant este însă lotul numărul 4. Acesta prevede un buget de peste un milion de lei pentru Termocentrala de la Chișcani, Brăila, care nu a produs vreun megawat în ultimii 10 ani. Astfel, Complexul Energetic Oltenia continuă să investească într-o termocentrală care nu produce nimic. După ce inițial anunțase că o va vinde, în momentul de față administrația Complexului Energetic Oltenia continuă să finanțeze Sucursala Electrocentrale de la Brăila. Este vorba de Termocentrala pe gaze naturale de la Chișcani. Aceasta a fost preluată cu peste un deceniu de Complexul Energetic Oltenia în contul unor creanțe care erau de recuperat. Nu a produs niciodată vreun megawat cu toate că s-a spus că are două grupuri pe gaze naturale complet modernizate. Deși nu a produs și nu produce vreun beneficiu, ci numai pierderi, Termocentrala de la Chișcani primește în continuare fonduri. Sucursala de la Brăila a fost preluată de Complexul Energetic Oltenia în anul 2013, în contul unor creanțe pe care le avea de recuperat de la Electrocentrale Grup SA. Creanțele au fost de 30 de milioane de lei, iar Complexul Energetic Oltenia a mai și achitat o sumă de bani în plus, respectiv un rest de plată peste creanța de 30 de milioane de lei. Ani de zile, grupurile pe gaze naturale de la Chișcani nu au adus nicun fel de beneficii companiei. Din contră, au fost cheltuite milioane de lei an de an cu salariile și cu alte taxe.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *