In vizită la Barajul Clocotiş

Barajul Clocotiş este situat pe râul Bistriţa în Munţii Vâlcan.

Acesta are ca rol principal alimentarea cu apă a Hidrocentralei Tismana Subteran, cu o putere instalată de 106 MW.

De asemenea, este o sursă importantă de apă potabilă şi industrială a municipiului Târgu Jiu şi a localităţilor limitrofe.

Barajul Clocotiş face parte din amenajarea hidrotehnică Cerna-Motru-Tismana, realizată în anii ’70. Ridicarea stăvilarului în calea apelor Bistriţei gorjene a fost gândită pentru acumularea hidrocentralei subterane de la Tismana.

Construcţia hidrotehnică este din beton arcuit şi are o înălţime de 56 de metri şi o lungime la coronament de 155 de metri.

Barajul joacă şi rolul de atenuare a viiturilor, putând reţine până la 800.000 de metri cubi de apă în acest sens.

Lacul de acumulare este cel mai apreciat de catre pescari pentru că este populat cu peşte, păstrăv indigen de lac, păstrăv curcubeu, coregon şi chiar lostriţă.Păstrăvul de lac atinge frecvent greutatea de un kilogram bucata.

Cei care nu sunt pasionaţi de pescuit au posibilitatea de a merge pe traseele montane din Masivul Vâlcan, să se bucure de aerul curat şi de fenomenele carstice.

Mai puteti vizita aici si peştera Gura Plaiului, care se află în apropierea satului Topeşti, lângă Tismana, la altitudinea de 650 de metri. Peştera are o lungime de 150 de metri şi începe cu un mic aven de şapte metri, de forma unei crăpături ce permite accesul doar coborând  pe o coardă de alpinism.

Pentru cei mai puţini dornici de aventură, în zonă se găsesc şi importante lăcaşuri de cult. Este vorba de Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, care a avut un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste şase secole. La aproximativ cinci kilometri de aceasta, pe muntele Cioclovina, se găseşte schitul Cioclovina de Jos.

ANAMARIA GIUREA

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *