Nu au fost puţini cei care au strâmbat din nas la gândul că handbalul a luat faţa baschetului la “proiecte” în Tg-Jiu. După moartea subită a Energiei, în eşalonul secund a rămas C.S.U. Constantin Brâncuşi, o formaţie a gorjenilor, care prin numele său promovează chiar judeţul. Făra a mă pierde prea mult în detalii, nu pot decât să salut apariţia unei astfel de echipe în sportul gorjean. De ce? Pentru că e o trupă clădită pe sudoarea oamenilor care practică şi au practicat sport, chiar aici, la noi acasă. La timonă se află profesorul Adrian Gorun, cel care a încherbat o familie din tinerii sportivi de valoare. Jucătorii ştiu cum e să evoluezi pentru clubul din propriul oraş. Pe scurt, îi plătim pe ai noştri, având garanţia că dacă ne dăm copiii la sport, au şansa să şi joace pentru echipa din municipiu.
Căpitan este tânărul Alex Mănescu, care, la 20 de ani, poartă cu mândrie banderola.“Sunt onorat să fiu căpitanul băieţilor, dar tot timpul deciziile le luăm împreună. Nu suntem o echipă, suntem o familie, împreună cu antrenorul nostru Adrian Gorun. Toţi am avut oferte de la echipe de primă ligă şi de la alte echipe de liga a doua, dar ne-a plăcut proiectul şi am zis să rămânem aici, să facem ceva pentru noi şi să nu devenim jucătorii altor formaţii. De atâţia ani suntem colegi, vă daţi seama că există omogenitate. Avem posibilitatea de a juca fără o presiune suplimentară pe umeri, fără să ne intereseze foarte mult rezultatul final”, a spus Mănescu.
Mi se pare de bun simţ ca în Tg-Jiu să dăm credit tinerilor, iar fondurile ce vin de la Primărie şi Consilul Judeţean, adică şi din banii contribuabililor, să fie folosite în principal pentru talentele autohtone. E normal să mai vrei să aduci jucători şi din altă parte, dar, dacă ne gândim că am risipit sute de mii de euro pe sportivi care nu au rupt gura târgului de pe Jiu, ne întrebăm unde au fost astfel de proiecte până acum.
Antrenorul principal, Adrian Gorun, a spus că echipa are ca obiectiv să crească, deşi handbaliştii conştientizează că se poate mai mult chiar din primul sezon.
“Noi ne-am pus obiectiv locurile 1-6, să aibă şi miză campionatul, dar nicidecum promovarea, pentru că din moment ce am 5 jucători sub 18 ani şi ceilalţi abia au terminat junioratul e foarte greu, dar calitate există. S-ar putea să mai vină un jucător sau doi, vrem să promovăm permanent de la Liceul Sportiv, pentru că mai sunt şi alţi copii care promit. Vrem să facem o echipă în mare măsură din localnici, eu cred că e cel mai sănătos aşa. Dacă vor avea răbdare cu noi, vom face o echipă competitivă pentru anii viitori”, a precizat Gorun.
De altfel, Monica Bîcă, decanul Facultății de Științe Medicale și Comportamentale din cadrul UCB, a vorbit despre cum a fost ales nucleul care compune actuala formaţie. “Domnul profesor Adrian Gorun este cel care a crescut aceşti copii, este meritul lui că au ieşit vicecampioni naţionali. Vreau să vă spun că sportivii îl iubesc tare mult. Dacă vom merge mai departe pe aceleaşi criterii de onestitate şi de încredere nu se vor schimba lucrurile în conducerea echipei”.
Membră în Consiliul de Administraţie al noului club, Bîcă a explicat şi de ce echipa nu va dispărea subit din peisaj: “Este un club sportiv de drept public, ceea ce presupune că finanţarea este asigurată într-o oarecare măsură de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Tot bugetul clubului sportiv trebuie aprobat de minister. Clubul funcţionează pe baza unei finanţări asigurate de stat. Sunt bareme destul de meci, dar există o finanţare sigură. Nu este un club format din asocierea unor instituţii sau firme private, care la un moment dat pot să nu mai finanţeze cum s-a întâmplat la Energia. Noi, cât avem, atât vom cheltui. Performanţa este strict legată de finanţare, dacă noi vom avea o finanţare substanţială, automat şi performanţa va fi mult mai mare, dar dacă nu vom avea decât finanţare strictă, atunci vom funcţiona în permanenţă la un anumit nivel pe care ni-l va permite bugetul, dar vom funcţiona”.
CSU Constantin Brâncuşi a bifat până acum două succese în Divizia A, în primele trei runde.
“Băieţii sunt foarte motivaţi, foarte dornici să joace şi să demonstreze că se poate. Asta vrem să demonstrăm cu toţii! Vrem să formăm o echipă, vrem să facem un lucru foarte bun pentru sportul gorjean”, a declarat antrenorul secund Bogdan Chepea.