Gorjeanca care i-a uimit pe francezi cu țesăturile sale tradiționale. Ce secret ascunde!

O gorjeancă din comuna Arcani este printre cei mai pricepuți meșteri artizani din țară iar despre măiestria sa se vorbește chiar și peste hotare. Liliana Arapu realizează fel de fel de țesături, care mai de care mai frumoase. Este vorba de covoare, velințe, macrameuri, lucruri care odinioară împodobeau fiecare bordei românesc. Secretul succesului său este metoda prin care dă viață acestor minunate lucruri. Folosește numai coloranți naturali! Lucrurile realizate de mâinile sale au stârnit interesul unor francezi care i-au propus o colaborare pe viitor.

Alina POPESCU

Liliana Arapu are 48 de ani și este din satul Stroești, comuna Arcani. I-a plăcut de mic copil tot ceea ce ține de obiceiurile gorjenești acesta este și motivul pentru care mai mereu pune la cale câte o șezătoare. Tot ceea ce știe a cules de la mama sa și de la oamenii din sat. Țese covoare, preșuri, velințe, macrameuri și nu se dă înapoi de la nicio provocare. Nu folosește niciodată chimicale pentru a colora lucrurile pe care le realizează, culorile pe care le folosește fiind obținute din te miri ce. „Absolut tot este tors de mine, vopsit de mine natural. Cel maro este făcut din coajă de anine, sunătoare și frunze de gutui. Toate sunt fierte într-o căldare mare, după ce le fierb bine, le strecor și în zeama aceea se vopsește lâna. Portocaliul îl obțin din rădăcini de dud, coajă de piersic, fierte. Știu de la bătrâni lucrurile astea, eu și acum roșesc ouăle de Paști cu foi de ceapă, nu cu chimicale”, a explicat Liliana Arapu.

Femeia și-a făcut propriul atelier la Arcani unde dispune de tot ceea ce are nevoie pentru a continua să realizeze minunatele sale țestături. Ne-a mărturisit că nu și-ar părăsi niciodată satul natal pentru a pleca în străinătate. Ba mai mult, este hotărâtă să atragă fonduri europene astfel încât să-și dezvolte și mai mult atelierul.

Francezii, fascinați de țesăturile sale

Liliana Arapu a cules de la fiecare bătrân din sat câte ceva, astfel a ajuns să cunoască atât de multe secrete legate de țesături. Principalul mentor al său a fost însă mama sa. Despre țesăturile sale s-a dus vestea peste hotare, astfel că niște străini vor să încheie o colaborare cu aceasta pentru a le realiza astfel de minunății. „Am învățat de la mama mea iar să montez un război de la cap la coadă de la o femeie în vârstă din sat. Sunt căutate. La mine au venit niște francezi și vor să fac contract cu dumnealor. Am cumpărat lână, am două războaie montate în atelierul meu”, a spus Liliana Arapu.

Păstrează cu sfințenie veșminte populare vechi


Cele mai de preț lucruri ale sale sunt câteva costume populare pe care le-a moștenit de la bunica ei, vechi de peste un secol. Sunt costume specifice Gorjului şi chiar dacă timpul a trecut peste ele, materialul a rezistat drept pentru care sunt într-o stare foarte bună. „Am costum vechi de 150 de ani, aparţine familiei Gelu Daviţoiu, este un costum pe negru cu paiete ca fiind o antiteză între bine şi rău. O idee foarte des întâlnită la artiştii populari. Are şoarţe cu altiță, poalele au niște colțișori și predomină galbenul la poale, la maramă și simbolizează prosperitatea și liniştea sufletească. Am şi costumul meu, de când eram eu mică, pe care l-am purtat copil fiind”, a mai spus Liliana Arapu.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *