Gaj, gajare și giranți sau cum ne-am băgat picioarele-n CEO

De ministrul Energiei, onorabilul Popescu Virgil, sunt nemulțumiți o grămadă de oameni. Și politici, dar și neimplicați. La neimplicați băgăm oamenii simpli din sectorul minerit și energie, plus familiile lor. Dacă mă gândesc serios, pe oamenii politici nu prea-i poți pune totuși la socoteală, căci fie nu sunt sinceri – deh, păcatele „meseriei”! –, fie au și ei istoric în devalizarea Complexului Energetic Oltenia. Căci jaful orchestrat – în timp și spațiu – de la CEO este făcut cu sprijinul tacit, dar cât se poate de direct al elementului politic. Treptat, să nu bată la ochi, clasa politică a permis „manevre” financiare care azi își arată din plin efectele: complexul este pe buza prăpastiei, iar Gorjul riscă să devină o nouă Vale a Jiului, doar că mult mai rea… Infinit mai rea!


Revenind la ministrul Energiei, care spune uneori că nu se poate renegocia domeniul de energie din PNRR (ori planul de restructurare), avem speranța că nu va face parte din noul cabinet Ciucă. La nivel declarativ, Marcel Ciolacu le-a transmis social-democraților, dar și presei că nu va accepta ca dintr-un cabinet condus de PSD – adică de el – să facă parte și acest ministru, pe care nu s-a sfiit să-l numească, în repetate rânduri, „groparul energiei românești”.


Personal, nu pot accepta de ce nu vrea onorabilul Popescu Virgil să încerce măcar. Bine, am priceput că el s-a ocupat de trimiterea planului la Bruxelles și că dă nașpa să solicite rectificări acum, doar că uneori, pentru binele comun, nu e jignitor să admiți că ai greșit. Asta dacă într-adevăr ai greșit și nu e manevră pe față, iar tu ești o unealtă/marionetă.


Saaau… mai avem varianta în care dumnealui este pus acolo să pună lacătele pe toate ușile din CEO, iar atunci e clar că nimeni și nimic nu-l schimbă până nu pune lumânarea pe pieptul decedatului. Iar asta înseamnă că nici viitorul premier, Marcel Ciolacu, nu-l va putea schimba. Dar apare atunci întrebarea: mai are credibilitate d-l Ciolacu dacă-l menține ministru pe onorabilul Popescu Virgil?
Nu știu ce să zic… Dar vedem, sigur.


P.S.: La titlul meu, o singură întrebare: cine sunt giranții?

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *