Etapa europeană de strâns mâna

Știți că PNL clamează că e despre oameni de afaceri (de preferat, români, că despre străini ne-am cam săturat), despre economia țării etc. Tra-la-la și bla-bla-bla!


Cum se apropie 9 iunie, a început campania. Iar liderii PNL au mers p-afară, pe la românii din așa-numita „diaspora”. Iată cam ce postează Nicolae Ciucă, președinte de partid și prezidențiabil: „Ca reprezentant al clasei de mijloc și al mediului privat, PNL sprijină antreprenorii care încep o afacere de la zero. Definirea unei microîntreprinderi prin pragul de 500.000 euro al cifrei de afaceri anuale este esențială pentru a permite unei companii să crească. Dacă aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR depinde de modificarea acestui prag, înseamnă că se impun noi discuții tehnice cu Comisia Europeană.


Sufocarea afacerilor mici printr-un regim de taxare care le limitează capacitatea de dezvoltare încalcă dreptul liberei inițiative în economie. Tocmai de aceea, parlamentarii liberali au introdus în legea bugetului de stat pe 2024 un amendament care blochează creșterea taxelor în acest an. Vom susține microîntreprinderile și pe viitor, pentru că respingem penalizarea fiscală a unei companii pe criteriul cifrei de afaceri. Cele 10 motive pentru care susținem microîntreprinderile sunt:

  1. Impozitarea scăzută a microîntreprinderilor a stimulat apetitul pentru afaceri al românilor. Acest regim fiscal a crescut numărul total de firme. Cifra de afaceri a celor aproape 500.000 de microîntreprinderi a fost la finalul anului fiscal 2022 de peste 270 de miliarde lei.
  2. Mulți români din diaspora s-au întors acasă pentru că România a devenit foarte competitivă fiscal.
  3. Fiscalitatea relaxată a permis ca micii antreprenori să se dezvolte în vremurile grele.
  4. Impozitarea de 1% a crescut capitalul românesc, care a intrat în zone de piață unde nu exista o ofertă competitivă. Acum, mulți români simt că munca lor este plătită pe merit.
  5. Microîntreprinderile au acces mai greu la finanțare, dar regimul fiscal permisiv le lasă banii prin care pot crește organic, fără împrumuturi.
  6. Evaziunea a scăzut masiv în rândul microîntreprinderilor. Plata unui impozit mic este de preferat unor probleme judiciare mari.
  7. Comunitățile mici se dezvoltă după apariția microîntreprinderilor. Antreprenoriatul din mediul rural și orașele mici a demonstrat că aici se poate face profit și crea locuri de muncă.
  8. Microîntreprinderile au generat 1,2 milioane de locuri de muncă, pentru că au reușit să pătrundă în localități de care marile companii nu erau interesate. Ele aduc flexibilitate pe piața muncii, redefinind relațiile dintre angajat și angajator într-un cadru fiscal mai avantajos.
  9. Birocrația contabilă a scăzut simțitor, ca urmare a regimului fiscal permisiv, care a simplificat relația microîntreprinderilor cu ANAF.
  10. Reziliența economică a României a crescut, prin flexibilitatea și adaptabilitatea specifice microîntreprinderilor în fața provocărilor pieței.”

Sună fantastic, este? Păcat că România n-a prea simțit beneficiile guvernării exclusiv liberale…
Mai zice d-l Ciucă așa: „Am întâlnit astăzi români extraordinari, care locuiesc și muncesc în zona Barcelonei. Am vizitat un abator al Carniques Celra, care are jumătate dintre angajați de origine română. De altfel, compania este cel mai mare angajator de cetățeni români din regiunea Cataloniei.
Cei cu care am discutat mi-au spus că, în această fabrică modernă, au condiții bune de muncă și venituri care le permit să trimită bani acasă. Sunt mândri de calitatea muncii lor și de faptul că produsele pe care le fac aici sunt apreciate pe toate continentele.


Am discutat, totodată, problema imposibilității deținerii cetățeniei române în paralel cu cea spaniolă și i-am asigurat că acest proces – pe care l-am inițiat anul trecut cu guvernul de la Madrid – se va finaliza în acest an. Nu au fost tratative ușoare, Spania având asemenea acorduri doar cu vecinii săi Portugalia și Franța. Mă bucur nespus că, din acest an, nu vor mai fi nevoiți să renunțe la cetățenia română când o solicită pe cea spaniolă. Pentru cei peste un milion de români din Spania, acesta va fi un vis împlinit.” Nu i-a zis nimeni domnului Ciucă că românii ăia din afară au fugit de prea mult bine, așa-i? Nu e târziu totuși…

Ionuț Catrina

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *