Efectul protestelor organizate de angajații CEO

Protestele minerilor și energeticienilor din Piața Prefecturii din Târgu Jiu sunt organizate de mai bine de o lună. Oamenii care au venit zi de zi în centrul orașului se tem pentru siguranța locurilor lor de muncă. Săptămână de săptămână au depus cereri la primărie pentru ca protestul să se desfășoare în condiții de legalitate. Și în perioada 22-26 martie, jandarmii gorjeni împreună cu polițiști și polițiști locali vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică pe timpul adunărilor publice (manifestații de protest) organizate în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, de către Sindicatul Solidaritatea 2013.
Măsurile de ordine şi siguranţă publică şi de supraveghere a desfăşurării activităţilor vor avea loc în perioada 22-26.03.2021, între orele 09.00-11.00 și între orele 16.00-18.00, pe timpul manifestațiilor organizate de Sindicatul Solidaritatea 2013. Adunările publice au fost avizate conform prevederilor legale și se vor desfășura în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu în intervalele orare specificate.


În perioada stării de alertă, organizarea de mitinguri și demonstrații se realizează cu un număr de maxim 100 de persoane. Jandarmii gorjeni vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, pentru protecția participanților și pentru prevenirea și combaterea incidentelor care ar putea să afecteze climatul de ordine și siguranță publică, vor relaționa permanent prin echipele de dialog cu organizatorii pentru a se asigura măsuri adecvate pentru siguranța și sănătatea participanților dar și a celorlalți cetățeni. Participanții la eveniment trebuie să acorde o atenție sporită și să respecte măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19, să poarte masca de protecție și să respecte distanțarea fizică față de alte persoane prezente.


Până acum, nimeni nu a fost sancționat pentru încălcarea măsurilor luate în pandemia de coronavirus. De altfel, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu au fost zeci de persoane în fiecare zi. Nu a fost depășit numărul de 100 de participanți. Aceasta a fost și una din nemulțumirile organizatorilor, cum că angajații companiei nu ar fi interesați de ceea ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă.


Mișcarea sindicală este însă de mai mulți ani în degringoladă, iar la capitolul organizare… se stă foarte prost. Poate doar în zona Motru să mai existe mobilizarea de altă dată și poate în zona Jilț. În rest, nimeni nu mai pare hotărât să plece de acasă, să participe la protestul din centrul municipiului, pentru a fi alături de organizatori. Cu toate acestea, mii de persoane ar putea beneficia de pe urma scăderii vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia.


Proiectul de modificare a Legii pensiilor se află depus la Camera Deputaților, însă va fi foarte greu de crezut că va fi votat, având în vedere situația economică a țării și a companiei. Va fi nevoie de un efort financiar consistent atât din partea companiei energetice, cât și a bugetului de stat. Până la urmă, vor putea fi găsite resursele financiare pentru pensionarea a 4.000 de salariați de la CEO într-un an.


Problema este ce vor face șefii Complexului Energetic Oltenia când vor rămâne fără atâția salariați într-un timp foarte scurt. Va fi nevoie fie de angajări, fie de restructurări și reorganizări în timp record atât în minerit, cât și la sucursalele colosului energetic.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *