E nevoie de finanțare pentru CEO după intrarea în rezervă

Sunt temeri în rândul angajaților Complexului Energetic Oltenia care nu știu cum vor mai lua salarii, după 1 ianuarie 2026, când grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă. Conform Planului de restructurare al CEO, aprobat de către Comisia Europeană, peste 1 ani și 9 luni la Complexul Energetic Oltenia ar trebui să mai rămână sub 4.700 de salariați și nu se va mai produce energie electrică și cărbune. Ministerul Energiei trebuie să elaboreze un mecanism de finanțare pentru CEO, pentru ca societatea să nu se închidă. Practic, va fi la dispoziția Sistemului Energetic Național, data să producă energie electrică, atunci când va fi nevoie.


Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia a explicat situația în care se va afla compania energetică de la 1 ianuarie 2026. Atunci toate grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă. Unele vor fi în rezervă de capacitate și altele în capacitate rezervată. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a precizat că în funcție de tipul de rezervă va fi alocată și finanțarea. Astfel, grupurile care se vor afla în rezervă de capacitate vor avea finanțare asigurată de către Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, grupurile sau carierele miniere intrate în capacitate rezervată vor avea finanțare de la Sistemul Energetic Național, printr-un mechanism reglementat. „În momentul de față știm că rezerva de capacitate va presupune o finanțare asigurată de către Complexul Energetic OItenia, iar capacitatea rezervată va presupune o finanțare asigurată de către sistem.”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.


Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.


Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *