Dinamica schimbărilor

Două postări în spațiul public al Facebook ne-au atras atenția. Ambele îi aparțin premierului României, Marcel Ciolacu. Elementul comun al acestor postări e dat de madam Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, unul dintre personajele care par să facă și să desfacă lucruri în momentul ăsta. Ambele postări sunt datate pe 21 august.


Prima postare este asta: „Am avut o discuție consistentă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de țara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR și aderarea României la spațiul Schengen.
Am prezentat situația actuală la frontierele țării noastre și am susținut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii. De asemenea, am subliniat evoluțiile în ceea ce privește implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum și situația finanțelor publice și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația.


În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen.”


Cea de-a doua „ieșire”/„urcare” pe Facebook arată așa: „Securitatea regiunii noastre reprezintă un element vital pentru România!


Am propus liderilor din sud-estul Europei și Balcanii de Vest să lucrăm #împreună pentru dezvoltarea economică a zonei noastre. Alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și alți șefi de stat și de guvern din Europa de sud-est am reafirmat unitatea și solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă în acest moment esențial al istoriei. De felul în care acționăm acum depinde viitorul Europei și păstrarea valorilor fundamentale ale democrației și libertății.


România este un vector de #stabilitate și poate fi un hub economic cheie în această zonă a Europei. Avem nevoie de un mecanism european care să susțină #investițiile foarte mari pe care le vom face în infrastructură și extinderea capacităților logistice.


În plus, am subliniat că locul României este în Schengen. Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen este nu doar o așteptare legitimă, ci și o decizie de importanță strategică în actualul context regional.”
Între timp, Prigojin „a fost sinucis” de serviciile rusești de securitate, căci Putin nu admite trădări fără consecințe, iar ministrul de Interne al Austriei a spus, cu subiect și predicat, că țara lui se opune – în continuare – aderării României la spațiul Schengen. Două evenimente diferite, dar care aruncă umbre peste cele declarate – e drept, cu câteva zile înainte – de Marcel Ciolacu. Pe mine mă interesează, mărturisesc, mai mult treaba cu aderarea țării mele la Schengen. Că Prigojin oricum nu era unul dintre băieții buni, așa că…

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *