Deputații au modificat legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Deputații au adoptat un proiect de lege care modifică legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, referitor la prosumatorii persoane juridice şi fizice. Unul dintre susținătorii inițiativei legislative este deputat PNL de Vâlcea, Laurențiu Cazan.


Una dintre modificările aduse prin acest proiect de lege se referă la conceptul de „compensare cantitativă”. Potrivit noilor dispoziții legislative, se stabilește o majorare semnificativă de la 200 kW la 400 kW pentru puterea electrică instalată a centralelor electrice din surse regenerabile.


O altă modificare foarte importantă pentru cei care produc energie electrică vizează însăşi definiția prosumatorului, acum detaliată drept „clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu deținut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică.” Acest client produce energie electrică din surse regenerabile pentru consumul său propriu și poate stoca sau vinde excedentul furnizorului de energie electrică. Asta reprezintă o extindere a capacității prosumatorilor de a beneficia de propriile lor surse de energie.


Important de menţionat este creșterea pragului de putere instalată pentru prosumatori, de la 400 kW la 900 kW. Aceasta înseamnă că prosumatorii cu o putere instalată mai mică de 900 kW nu vor fi supuși responsabilității de echilibrare. Prin urmare, prosumatorii persoane fizice și juridice, precum și autoritățile publice locale, pot vinde energia electrică produsă sau stocată atât furnizorilor, cât și consumatorilor racordați la centralele electrice.


Referitor la implementarea compensării cantitative, prosumatorii cu o putere instalată de producere a energiei electrice de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru aplicarea unuia dintre mecanismele de compensare pe o perioadă de cel puțin 6 luni. Prin această măsură se oferă flexibilitate prosumatorilor în gestionarea propriilor surse de energie regenerabilă.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *