De CEO se alege încet praful

Complexul Energetic Oltenia are lunile numărate. Pentru că nu au făcut ce trebuie mai devreme, acum șefii companiei energetice caută soluții de avarie, astfel încât să nu existe pericolul neachitării salariilor. Administrația colosului energetic a luat decizii dure pentru a putea exista economic și în 2024. Astfel, propunerile făcute vor avea ca efect reduceri substanțiale de personal. De la 9.700 de mineri și energeticieni se va ajunge până la finalul acestui an la 7.700 de angajați. Programul de reducere de personal va continua și anul viitor.


Nu se știe dacă toată lumea va putea pleca prin pensionare sau se va apela și la disponibilizări colective cu plata de salarii compensatorii. Dar la nivelul companiei energetice este stabilit un număr redus de lefuri compansatorii pentru programele de disponibilizări. Nici pensionările nu au loc toate în condiții echitabile și se ajunge la instanța de judecată.


Peste 150 de dosare au fost depuse la instanță de Asociația pensionarilor din minerit și energie „Mereu împreună” din județul Gorj. Procesele sunt pe rolul instanței din Gorj. Asociația numără câteva sute de persoane care au semnat cereri de înscriere în organziația înființată recent. Un grup de pensionari din Complexul Energetic Oltenia a pus bazele asociației. Aceasta are în prezent peste 400 de membri și filiale în Târgu Jiu, Mătăsari, Tismana. Urmează o filială de săptămâna aceasta la Bâlteni. Asociația reprezintă interesele pensionarilor și oferă chiar și consultanță juridică pentru cei care nu au putut să își majoreze pensiile în baza Legii 197 din 2021. Sute de dosare sunt în momentul de față la instanțele din Oltenia. Acesta aparțin angajaților care au ieșit la pensie sau pensionarilor care au dorit să le fie recalculate pensiile în baza Legii 197 din 2021.


Complexul Energetic Oltenia a rămas fără câteva sute de angajați în ultimele trei luni. Au fost soluționate până în momentul de față sute de cereri de pensionare depuse de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt dosare de pensionare înregistrate în ultimele trei luni în baza Legii 197 din 2021. În total au fost înregistrate 1.300 de cereri de către salariții din carierele miniere și din cadrul sucursalelor electrocentrale, conform conducerii Casei Județene de Pensii Gorj. Mai puțin de jumătate dintre acestea au fost soluționate de către Casa Județeană de Pensii Gorj. De asemenea, sunt 6.000 de dosare de recalculare a pensiilor din minerit și din sectorul energetic. Circa 2.000 au fost soluționate, însă prin respingere. Este de așteptat ca până la finalul acestui an să mai fie depuse alte câteva sute de solicitări de pensionare în baza Legii 197. Cei nemulțumiți de soluționarea cererilor, fie că este vorba de salariați sau de pensionari apelează în unele cazuri la instanța de judecată. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Gorj, pensionarii nu pot beneficia de niciun fel de creșteri în baza Legii 197, ci doar de reducerea vârstei de pensionare. Ori sunt deja pensionari. Prin umare, cererile depuse de pensionarii din minerit și energie în baza Legii 197 sunt respinse. Și multe decizii sunt contestate la instanțe.


Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *