De ce nu își face Complexul Energetic Oltenia echipă?

Este nevoie de o echipă de profesioniști la Complexul Energetic Oltenia care să pună în aplicare Planul de restructurare și decarbonare 2021–2025. Planul de restructurare prevede închiderea etapizată a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente. Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și vor fi construite parcuri fotovoltaice. Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW.
Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.


Construirea de noi grupuri de producție va presupune și crearea de mii de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional. CE Oltenia, companie strategică a Sistemului Energetic Național, poate fi salvată doar prin restructurare, un proces complex pe care guvernul și-l asumă în totalitate.
Vor fi închise și trei cariere miniere. Acest lucru va presupune fie pensionarea minerilor, fie transferul la alte subunități miniere. În 2025, vor fi la Complexul Energetic Oltenia cu aproape 4.500 de salariați în minus față de anul 2021.


Primii 1.000 de angajați au plecat sau vor pleca până la finalul acestui an. Oamenii vor ieși la pensie sau vor intra în șomaj. Nu se știe ce se va întâmpla cu venitul de completare. Este nevoie de o ordonanță pe care guvernul să o aprobe și care să îi ajute pe angajați să supraviețuiască acasă un an sau doi, până când vor împlini vârsta de pensionare.


Mnistrul Energiei, Virgil Popescu, a promis un pachet social pentru minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia. Acest lucru prespune un efort guvernamental pentru aprobarea ordonanței care să reglementeze acordarea unui venit de completare și pentru minerii și energeticenii din Complexul Energetic Oltenia.


Problema este că de la 1 iulie vor începe primele disponibilizări și nu sunt semne concrete că la CEO se va acorda venitul de completare. Mai este timp până la 1 iulie, astfel încât să poată fi adoptat un act normativ care să îi ajute pe salariații Complexului Energetic Oltenia care vor pleca acasă anul acesta.


Așadar, sunt foarte multe de făcut și la nivelul CEO este nevoie de o echipă de profesioniști, un grup foarte puternic de specialiști care să gestoneze foarte multe probleme. Este vorba de implementarea Planului de restructurare și decarbonare a CEO 2021–2025. Mai este nevoie gestionarea resursei umane, dar și proiectele în care Complexul Energetic Oltenia ar trebui să se implice alăturii de autoritățile locale din Gorj. O componentă esențială a activității companiei energetice în următorii ani va fi comunicarea corectă pentru salariați și pentru exterior.

AndreI Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *